Видатки на соціально захищені статті жителям Дніпропетровщини гарантуються. Доходів обласного бюджету, які загалом плануються нинішнього року (без урахування трансфертів із держбюджету) обсягом 1 мільярд 475 мільйонів гривень, на це вистачить, запевнив голова обласної ради Юрій Вілкул.

У затвердженому депутатами обласному бюджеті на 2009 рік, зокрема, передбачається збільшити на 17,6 відсотка (від плану 2008 року) видатки на утримання закладів освіти, на 8,5 — на утримання установ та здійснення програм з охорони здоров’я, на 9,5 відсотка більше закладається коштів на культуру і мистецтво. Натомість зекономили на містах та районах області: порівняно з минулим роком вони недоотримають майже сто мільйонів гривень.

Головними пріоритетами, які визначила програма соціально-економічного та культурного розвитку області на 2009 рік, будуть збереження рівня доходів населення, пом’якшення ситуації на ринку праці, соціальний захист найуразливіших верств, підвищення ефективності енергоспоживання, реформування і розвиток житлово-комунального господарства, збільшення рівня соціальних стандартів і якості послуг, відродження села тощо. Й оскільки цей документ передбачає фінансування майже трьох десятків програм, зокрема, будівництво доріг, перехідних об’єктів минулого року, очисних систем, заходів, спрямованих на оздоровлення басейну Дніпра і створення радіаційної безпеки, то, за словами начальника головного управління економіки облдержадміністрації Сергія Двоєносенка, його можна вважати програмою розвитку.

Однак фінансування вистачає далеко не на всі нагальні потреби області. І це за того, що до державного бюджету торік Дніпропетровщина перерахувала 25 мільярдів гривень (для порівняння: Донецька область — 15 мільярдів, Харківська і Запорізька — майже по 4 мільярди). А назад повернулося... менше відсотка. От і виходить: хто більше працює, той менше має. У будь-якому разі, дніпропетровський досвід підтверджує цей парадокс уже не один рік: за платежами до державної скарбниці область на першому місці, а за обсягами споживання за її рахунок — на дев’ятнадцятому. «Такий грабіжницький підхід центральної влади призводить до розорення територій», — прокоментував ситуацію голова облдержадміністрації Віктор Бондар. І заявив, що весь економічний блок уряду треба відправити у відставку. «Це не той блок, який здатний вивести країну з кризи», — вважає він.

На підтвердження — свіжий приклад із фінансуванням будівництва метро. Півмільярда гривень у загальноукраїнському кошторисі передбачили цього року лише на добудову донецької підземки. Про Дніпропетровськ та Харків просто забули. Пояснили це технічною помилкою і пообіцяли виправити її. Але кошти на ці цілі плануються із так званого стабілізаційного фонду, наповнення якого залежить від зовнішніх кредитних ресурсів та від надходжень майбутньої приватизації. Отже, це гроші швидше віртуальні, аніж реальні, зауважує Віктор Бондар. Оцінивши ситуацію, депутати облради проголосували за єдину поправку до бюджету-2009, передбачивши на продовження будівництва метрополітену 236 мільйонів гривень. Але ці кошти ще треба знайти...

Дніпропетровськ.