Різке падіння виробництва і зменшення фондів оплати праці та дефіцит Пенсійного фонду знизять платоспроможність споживачів і послаблять попит на товарну продукцію. Проте цього замало для того, щоб стримати споживчу інфляцію. У першому кварталі, я вважаю, головними подразниками цінової нестабільності будуть подорожчання газу та грошей, а також доволі виразні ознаки дефіциту на деяких товарних ринках.

Бензин (високооктановий) — середня вартість літра А-95 зросте на 30—50 копійок (до 5, 30 гривні). А бензин марок А-76/80 — на 18 копійок.

На мою думку, визначальним чинником чергового подорожчання нафтопродуктів стане, по-перше, посівна кампанія, по-друге, коливання цін на світовому ринку, по-третє, підвищення акцизів на бензин з прив’язкою до нестабільного євро, яке передбачене в доходах держбюджету. Нагадаю, подорожчання пального на старті року сталося почасти через стрибок цін на європейському ринку. На більш помірні прогнозні ціни, як на мене, можна розраховувати тільки в разі зміцнення гривні проти твердої валюти, що малоймовірно.

Борошно — подорожчання середніх цін на 2—5 відсотків.

Суттєвого зростання цін не станеться через високі перехідні запаси й без того недешевого зерна, рекордні його закупівлі в Аграрний фонд країни і добре відлагоджений механізм продовольчих інтервенцій. Але фінансові проблеми вже мають місце на зерновому ринку і штовхатимуть ціни на борошно вгору.

Хліб білий, першого сорту, формовий — подорожчання на 1—2 відсотка, хлІб житнІй — подорожчання на 1—2 відсотка.

Мій прогноз зумовлено зростанням попиту на хліб і хлібобулочні вироби внаслідок змін, які стануться під тиском економічної кризи в структурі споживання продуктів харчування. До того ж дефіцит газу може позначитися на роботі багатьох хлібопекарень.

Крупи — подешевшання в середньому на 20 копійок.

І переробники, і торговельні мережі вже відчули на своїх прибутках перші наслідки кризи споживання — затовареність, відсутність попиту, брак обігових коштів на оплату оренди, виплату заробітних плат і погашення кредитної заборгованості. Ближче до весни вони почнуть агітувати більш низькими цінами, ніж на старті року.

Овочі— подорожчання в середньому на 10 відсотків, фрукти — подорожчання на 15 відсотків.

Матимемо традиційну для лютого картину з поправкою на поточну курсову динаміку гривні для фруктового імпорту. Тому, на мій погляд, прощатимемося з апельсинами та ананасами ще до їхнього подешевшання.

Риба, морепродукти — подорожчання в середньому на 5 відсотків.

Імпорт гойдатиметься на курсових хвилях, а подешевшання вітчизняної рибопродукції унеможливить недостатня пропозиція на ринку та дефіцит традиційних прибутків.

Олія — перенасичення ринку соняшниковою олією за помірними цінами та інтенсивний імпорт забезпечать стабільність цін на рівні грудня—січня.

Алкоголь — подешевшання на 2—5 відсотків.

Успішний з усіх поглядів бізнес може і, швидше за усе, це собі дозволить. Мотивація буде філософською — звуження платоспроможного попиту в період економічної кризи. Чом би й ні, коли законодавці «запрягли акцизи» до 2012 року, прилавки не пустішають, а хлопці не просихають.

Молоко, молокопродукти — подорожчання на 5 відсотків.

Перевиробництво молокопродуктів в останні півроку унеможливить будь-які прояви дефіциту. Але тенденція до подорожчання зберігатиметься почасти через скорочення молочного поголів’я, а почасти — через різке обмеження держпідтримки приватних домогосподарств.

Цукор — подорожчання на 15 відсотків.

Вихід на ринок обмеженої пропозиції бурякового цукру, виробництво якого через подорожчання газу, адміністративне ціноутворення і курсові коливання тривалий час було малорентабельним, посилить тенденцію до подорожчання солодкого продукту на прилавках магазинів.

ЛІки — подорожчання на 15 відсотків.

На мою думку, мій прогноз підтвердить процес повільного і непослідовного заміщення імпортних фармпрепаратів вітчизняними. Не виключаю, що на піку захворювань на грип ціни в аптеках зростатимуть ще більш інтенсивно.

Житлово-комунальнІ послуги — тарифи зростуть на 70—80 відсотків.

Зміна тарифів у регіонах відбуватиметься адекватно рівню собівартості послуг з тепло- і енергопостачання, нових цін на імпортний газ і питомої ваги його використання у житлово-комунальному секторі. Як на мене, нові газові ціни додадуть щонайменше 1,5 відсотка інфляції за підсумками року. Заступник глави секретаріату Президента Олександр Шлапак уже повідомив, що НАК «Нафтогаз України» збирається підвищити ціни на газ для населення у 2,5 разу. В річному вимірі, можливо, так і станеться. Але, на мою думку, в першому кварталі Мінпаливенерго і НАК віднайдуть спосіб уникнути газового шоку, зважаючи на те, що останнє подорожчання газу відбулося наприкінці минулого року.

Транспортні послуги — подорожчання в середньому на 5 відсотків.

Вартість проїзду на громадському транспорті зростатиме інерційно, на залізниці утримаються від підвищення цін на пасажирські перевезення, але авіаквитки дорожчатимуть під тиском курсових коливань на валютному ринку.

Туристичні послуги — подешевшання в середньому на 20 відсотків.

Результат зумовлять зменшення попиту на послуги гірськолижних курортів і низька ліквідність турів через глобальну економічну кризу.

Офіційний курс — 7,9 гривні за $.

На мою думку, зміцнення гривні припиниться, тільки-но факт відтоку капіталу з країни і погіршення стану поточного рахунку платіжного балансу стане більш очевидний, ніж у січні. Хоча погіршення банківських активів (на прикладах Укрпромбанку і банку «Надра») вже в січні відчувалося навіть на неекспертному рівні.