Голова Верховної Ради України Володимир Литвин (на знімку) у середу зустрівся з головами Чернігівської, Донецької, Дніпропетровської, Кіровоградської, Івано-Франківської, Київської та Харківської обласних рад на їхнє прохання.

Учасники зустрічі виступили з ініціативою про створення при Верховній Раді України асоціації місцевих рад, яка розвивала б «конструктивну співпрацю між центральними і регіональними органами влади», працювала в напрямі розвитку регіональної політики, «щоб мати зворотний зв’язок». За словами голови Чернігівської облради Наталії Романової, доцільність створення такої координаційної ради продиктована вимогами часу: обласні ради — «складова в системі рад, в системі забезпечення життєздатності держави». А тому, за її словами, питання, які розглядає парламент, «мали б проходити через таку раду й отримувати відповідну експертну оцінку».

Водночас, на думку ініціаторів створення асоціації, статус її має бути узаконеним. «Тоді з висновками такого органу рахуватимуться», —наголосив голова Донецької облради Анатолій Близнюк. Він вважає, що створення асоціації рад різних рівнів було б «новим підходом до вирішення «старих» завдань». Принципи діяльності майбутнього об’єднання мають ґрунтуватися і на європейському досвіді розвитку місцевого самоврядування, вважають учасники зустрічі.

Голова Верховної Ради України погодився з необхідністю створення такого органу й інституалізацією його впливу на законотворчі процеси.

Прес-служба Верховної Ради України.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.