Головною причиною поглиблення економічної кризи в Україні є бездіяльність влади, її нездатність відійти від безглуздого протистояння та зосередитися навколо антикризових дій. На цьому наголосив на прес-конференції народний депутат від Партії регіонів, президент Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах.

Він сказав, що кризові тенденції виникли не раптово, їх передумови накопичувалися певний час. «В країні досі немає чіткої державної економічної політики, яка відповідала б на виклики економічної і фінансової кризи. Також не реалізовано жодного ефективного антикризового заходу. Реальна економіка, як і раніше, перебуває під неослабним фіскальним тиском, поза доступом до фінансових та кредитних ресурсів. Частина секторів економіки може назавжди втратити конкурентоспроможність», — зазначив Анатолій Кінах.

Глава УСПП підкреслив, що торік Україна продемонструвала найбільший спад економіки за більш як десять років. Промислове виробництво у грудні скоротилося на 27 відсотків, спад ВВП — найбільший за останні вісім років. Інфляція у минулому році становила 22,3 відсотка. За його словами, глибини кризі додала «газова війна» з Росією. Підписані газові домовленості — один із найгірших результатів за всю історію України. Не виконана поетапність переходу на ринкову ціну, недотриманий ринковий принцип встановлення ціни на транзит. Удвічі вища ціна на газ в першому кварталі 2009 року, ніж торік, на думку народного депутата, призведе до поглиблення проблем у металургії, житлово-комунальному господарстві, інших галузях, повної зупинки хімічних виробництв, а також стане великим тягарем для українських підприємств з урахуванням високої енергоємності й зносу виробничих фондів. Тому антикризова громадська рада, яка була створена промисловцями і підприємцями з метою протидії соціально-економічній кризі, вимагає припинити протистояння Президента та уряду, політичну боротьбу за принципом взаємного знищення та перейти до реалізації дієвих антикризових заходів. Окрім того, вимагає найближчим часом заслухати в парламенті спільний звіт уряду і Національного банку за участю Президента у відповідності до всіх процедур і вимог Регламенту. Анатолій Кінах заявив, що учасниками антикризової громадської ради напрацьовано пакет пропозицій до антикризового законодавства, на базі яких може бути сформована комплексна державна антикризова програма, яка поліпшила б умови роботи підприємницького сектору та допомогла б запобігти масовому безробіттю.