Учасники «круглого столу» «Стан дотримання законодавства України про захист суспільної моралі — загроза національній безпеці чи плюралізм думок», який організували Комітет Верховної Ради з питань свободи слова й інформації та Національна експертна комісія з питань захисту суспільної моралі, висловили стурбованість виконанням законодавства у цій сфері та наголосили на потребі активізації спільних зусиль державних і громадських організацій, ЗМІ на розвиток духовності, утвердження загальнолюдських цінностей.

Голова комітету Ганна Герман (на знімку) відзначила, що, на жаль, із боку громадськості та ЗМІ інтерес до цієї теми значно більший, аніж у представників влади. За її словами, з приходом кожної нової влади не повинна формуватися нова комісія з питань моралі. Хоча склад експертів може доповнюватися новими авторитетами. «Бо стандарти моралі не змінюються залежно від результатів виборів і завжди мають бути високими», — наголосила Г. Герман.

Голова Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі Василь Костицький повідомив, що нині підготовлено нову редакцію закону, в якому з урахуванням пропозицій експертів та вчених запропоновано нове визначення суспільної моралі як системи етичних цінностей та норм і правил поведінки, які склалися у суспільстві. Він висловив думку, що звинувачення на адресу комісії, які лунають у ЗМІ, якщо комісія щось заборонила чи не дозволила, не мають під собою правових підстав, бо рішення комісії ухвалюються у рамках чинного законодавства, зокрема, закону про захист суспільної моралі.

Учасники «круглого столу» рекомендували підтримати ініціативу НЕК щодо започаткування загальнонаціональної дискусії (серії публікацій, науково-практичних конференцій, семінарів тощо), а обласним радам, Верховній Раді АР Крим та органам місцевого самоврядування внести до порядку денного сесій та розглянути питання про дотримання законодавства у сфері захисту суспільної моралі. Протягом 2009 році провести у Верховній Раді парламентські слухання, на яких оприлюднити та обговорити національну доповідь на цю тему. Обласним державним адміністраціям, Раді Міністрів АР Крим рекомендовано створити у кожній області громадську колегію з питань захисту суспільної моралі, до складу якої, окрім представників місцевих державних органів, запросити громадських лідерів та провідних експертів регіону — юристів, соціологів, журналістів, письменників, педагогів, культорологів, психологів.