Напередодні Нового року в орендованих приміщеннях університету «Львівський Ставропігіон» панували розгубленість, розчарування і страх.

Майже тисяча студентів і сотня викладачів думали-гадали, куди їм подітися, якщо настане година «Ч» і вуз почине в бозі. Побоювання були не безпідставні — 4 листопада 2008-го Державна акредитаційна комісія анулювала ліцензію університету у формі ТОВ. Спудеїв мали за наказом міністра перевести в інші ВНЗ регіону, а викладачів... Втім, їх долею ніхто не переймався, оскільки майже всі працювали за сумісництвом. Через місяць після грому, що пролунав з Києва, студенти перевели подих: окружний адміністративний суд призупинив виконання рішення ДАК і наказу міністра про ліквідацію ліцензії.

То чому пролунав грім? У Міністерстві освіти і науки стверджують, що в університеті грубо порушувались законодавство про освіту та ліцензійні умови надання послуг.

Зокрема, «Львівський Ставропігіон» перевіряли ще у червні 2007-го. Тоді в ДАК було відкладено розгляд питання про подальшу долю вузу, оскільки представники навчального закладу не з’явилися на засідання у Київ. У жовтні 2008 року перевірили університет повторно.

З’ясувалось, що, приміром, ресурсне забезпечення ВНЗ на неналежному рівні. З дев’яти наявних кафедр шість створено з порушеннями вимог закону в частині забезпечення необхідної кількості науково-педагогічних працівників з науковими ступенями та вченими званнями за основним місцем роботи.

Кадрові проблеми значною мірою трансформувались у проблеми науково-методичного забезпечення навчального процесу.

Наукова робота фактично не ведеться, зазначали інспектори, план з її організації відсутній, посада проректора з науки вакантна. Під час перевірки не вдалося ознайомитися з тематикою досліджень кафедр та університету загалом.

Власної бібліотеки університет не має. Зі спеціальностей «Правознавство» та «Туризм» забезпеченість навчальною літературою становила 50—55 відсотків.

Орендовані приміщення розташовано за 11 адресами. Немає власних пунктів харчування та гуртожитків.

Істотні прогалини в ресурсному забезпеченні навчального процесу підтверджуються низькими знаннями. Зокрема, із семи нормативних дисциплін соціально-економічного та природничо-наукового циклів абсолютна успішність становить 13 відсотків за якості знань 2,4 відсотка. З дисциплін «Макроекономіка», «Мікроекономіка», «Педагогіка» жоден студент не виконав запропоновані завдання.

Комісія встановила грубі порушення чинних нормативно-інструктивних документів під час організації та проведення вступної кампанії. На спеціальності «Правознавство» та «Прикладна лінгвістика» зараховано двох абітурієнтів, які не подавали сертифікат, два вступники зараховані на підставі документів 2007 року. У навчальному закладі приймали сертифікати з кількістю балів менше 124. Із загальної кількості (146 осіб) зарахованих у межах ліцензованого обсягу на перший курс згадані порушення зафіксовані в особових справах 47 студентів.

Свою позицію керівники університету виклали в заяві до суду. Він поставить крапку в конфліктній ситуації. І якщо вона вирішиться не на користь «Львівського Ставропігіону», студентам буде непереливки. Їх, сподіватимемося, зарахують в інші вузи, але там живуть за своїми статутами. Отже, майбутнім спеціалістам доведеться платити за навчання інші, очевидно, більші суми. Крім того, потрібні додаткові гроші, аби скласти іспити академічної різниці.

Наша довідка. «Львівський Ставропігіон» — перший україномовний заклад, що утримувався громадою — засновано в XVІ столітті. Його, зокрема, закінчив майбутній митрополит Київський Петро Могила. Університет функціонував до 1939 року. Сім років тому прийняв перших студентів незалежної країни.