Голова Верховної Ради Володимир Литвин висловився проти секвестру бюджету на 2009 рік. «Це не той шлях, яким ми повинні йти», — сказав він в ефірі одного телевізійного канала.

З його слів, необхідно докласти максимум зусиль, аби розглянути пропозиції, розроблені в рамках спільних дій із подолання кризи щодо наповнення державного бюджету. В. Литвин підкреслив, що головний кошторис можна переглядати лише, якщо достовірно відомо, з яких джерел він може наповнюватися. Глава парламенту також повідомив, що кожного дня спілкується з міністром праці й соціальної політики Людмилою Денисовою і має дані про те, що станом на 23 січня виконано всі пенсійні виплати.

Водночас Голова Верховної Ради заявив, що пропонуватиме Прем’єр-міністру під час кадрових ротацій включити до складу уряду представників Партії регіонів. Така позиція пов’язана з кризою.

— Треба сьогодні створити коаліцію і уряд національного порятунку, — сказав політик. — Я пропонуватиму Прем’єр-міністру, коли вона буде подавати кандидатури на посади віце-прем’єр-міністрів чи міністрів, щоби пропонувалися відповідні посади представникам Партії регіонів, серед яких є дуже багато людей професійних і відповідальних.

На думку глави парламенту, до початку президентської виборчої кампанії усі політичні сили мають демонструвати злагоджену роботу, яка б дала змогу вийти з кризи. В. Литвин висловив переконання, що «Прем’єр-міністр має бути в цьому зацікавлена, бо якщо не зібрати компетентних людей і не відійти від квотного принципу, нас очікують дуже складні часи».

У прямому ефірі В. Литвин також висловився за те, що чергові вибори Президента мають відбутися 17 січня 2010 року. Він зазначив, що з цього приводу розмовляв з Президентом Віктором Ющенком і Прем’єр-міністром Юлією Тимошенко.

— Вважаю, що парламент має невідкладно ухвалити постанову, чітко встановивши дату наступних президентських виборів, — сказав політик. — І Президент, і прем’єр погодилися, і ми вже маємо відповідну реакцію з боку секретаріату глави держави.

Глава парламенту зауважив, що в цьому питанні слід чітко дотримуватися Конституції, яка передбачає, що вибори відбуваються в останню неділю останнього місяця п’ятирічного терміну повноважень Президента. При цьому він нагадав, що повноваження Президента розпочинаються з моменту складання ним присяги, а В. Ющенко присягнув 23 січня 2005 року.

«Тому 17 січня 2010 року мають відбутися президентські вибори, принаймні перший етап, бо я переконаний, що за нинішніх обставин у нас буде два тури. Дай, Боже, щоб не було третього», — наголосив Володимир Литвин.