Футбол. На засіданні виконкому Всеукраїнської футбольної асоціації студентів (ВФАС) пригадували, як влітку минулого року в Києві на високому рівні провели чемпіонат Європи серед команд університетів. Тоді відмінно попрацювала злагоджена команда асоціації. Але самотужки їй не вдалося б потягти того «воза». Зокрема, великий обсяг організаційної роботи взяло на себе міністерство освіти і науки України. І особливо активно попрацював на спільну справу перший заступник міністра Олександр Гребельник.

— Ми дуже сподіваємося на підтримку міністерства і нинішнього року, — каже президент ВФАС Віталій Пилипенко. — Адже попереду чимало важливих подій. У червні в Бєлграді відбудеться Всесвітня універсіада. Туди наша футбольна команда, яку очолює Володимир Лозинський, прибуде у ранзі чемпіона. Цей титул, нагадаю, наші хлопці здобули позаторік у Таїланді. Отже, «золото» Бангкока має служити нам своєрідним маяком і в Сербії.

У лютому або березні збираємося провести студентський чемпіонат України з футзалу. Змагання готові прийняти Суми. І виставити три своїх колективи — державного університету, педагогічного університету і аграрного університету. До них можуть приєднатися колективи з Черкас, Запоріжжя і столичні вузи НУХТ та МАУП. На цьому турнірі визначаться не тільки чемпіон і призери, а й команда, котра представлятиме нашу країну на чемпіонаті Європи.

— А коли почнеться друге коло вузівського чемпіонату з великого футболу і де відбудеться його фінальна частина?

— У перший день квітня змагання поновляться. А фінал чотирьох висловив бажання провести Харків. Нагадаю, що місцева зооветеринарна академія — чинний чемпіон ВФАС. Але поки що ця команда посідає третє місце у своїй групі. І може статися так, що вона не потрапить до вирішального турніру. Тоді задіємо, як то кажуть, «запасний аеродром» — спорткомплекс у Бородянці, що на Київщині. Там створено всі умови для футболу: прекрасний стадіон, запасні поля, готель, організоване харчування.

— Либонь, складне економічне становище в країні може негативно позначитися й на житті студентського футболу?

— На жаль, така нині реальність. Як буде далі — прогнозувати важко. Але намагатимемося уникнути втрат. Більше того, ми працюємо над пропозицією до ФФУ про включення в перспективі до нашого чемпіонату команд другої ліги, котрі не витримають нинішньої фінансової скрути. Це, гадаємо, сприятиме виживанню всього українського футболу...