Вітчизняні фахівці ще продовжують аналізувати виступи збірної України на літніх Олімпійських іграх у Пекіні, а працівники Національного олімпійського комітету вже розробляють детальний план заключного етапу підготовки до білої Олімпіади в канадському місті Ванкувер, котра відбудеться в лютому 2010 року. Сьогодні українські атлети роз’їхалися по світу у пошуках справжньої зими, місць для тренувань і різноманітних турнірів. Тим часом невеличка делегація НОК України побувала у Ванкувері, щоб на місці вивчити умови перебування наших спортсменів під час Ігор-2010. Розповідає начальник управління олімпійського руху НОК України Мирослав Грабовецький:

— Часу залишилося не так уже й багато. Одним із наших завдань було детальне ознайомлення з місцем проведення майбутніх олімпійських стартів. На розвідку до Ванкувера делегували мене і першого віце-президента НОК, президента Федерації біатлону України Володимира Бринзака. Приємно відзначити, що представники Оргкомітету Олімпіади-2010 підготували нам серйозну програму. Ми ознайомилися і вивчили всі моменти, пов’язані з перебуванням у Ванкувері нашої офіційної делегації, групи підтримки, туристичної команди. Хоча деякі організаційні моменти будемо ще коригувати. У лютому 2009 року в столиці майбутніх Ігор-2010 відбудеться нарада-семінар шефів олімпійських місій і генеральних секретарів національних олімпійських комітетів.

— А які ваші перші враження від перебування на канадській землі?

— Ми відразу поринули в чудову атмосферу гостинності. До нас було особливе ставлення. Адже тут добре знають про олімпійські успіхи українських атлетів на пекінській Олімпіаді-2008. Тим паче, що українська діаспора Канади палко вболіває і підтримує наші команди на всіх олімпійських змаганнях. Усі олімпійські об’єкти майже готові. Організатори вирішили побудувати два селища для проживання спортсменів і тренерів. Головне відкриють у самому Ванкувері, а ще одне прийматиме гостей у місті Вістлер, за 120 кілометрів від Ванкувера. У столиці Ігор-2010 мешкатимуть фігуристи, хокеїсти, а також представники ковзанярського спорту, шорттреку, фрістайлу, сноубордингу. А от лижники, біатлоністи, гірськолижники, саночники, стрибуни з трампліна, бобслеїсти мешкатимуть неподалік вістлерських трас.

На відміну від олімпійських селищ у Пекіні та Турині ванкуверське олімпійське селище розкинеться на меншій площі, бо його будинки ростуть вгору. Це чудові багатоквартирні новобудови, в яких створено всі умови для нормального проживання, відпочинку і підготовки до змагань. Селище олімпійців розташоване практично в центрі Ванкувера. Головні спортивні об’єкти перебувають в радіусі 8—10 кілометрів. Розроблено чіткий графік маршрутів олімпійських автобусів. У чудовому місці знаходиться й селище у Вістлері: гори, чисте повітря і багато снігу.

А ось у самому Ванкувері снігу майже не буває. Упродовж сезону він випадає лише кілька разів, але швидко тане. Середньорічна температура тут від нуля до п’яти градусів тепла. Нині національні федерації розробляють графік поїздок до Ванкувера, щоб детальніше ознайомитися там з умовами перебування. Як на мене, особливих нюансів не виникатиме. Адже територія Канади, де відбуватимуться олімпійські старти, знаходиться практично на одній широті з Києвом, українськими Карпатами.

Наша делегація взяла участь у своєрідній презентації Ванкувера. Упродовж дня з нами спілкувалися представники Оргкомітету, які відповідають за певний напрямок роботи. Тому ми отримували якнайдетальнішу інформацію. Крім того, вони відповідали на всі наші запитання щодо трас, перельотів, транспортного забезпечення, проживання, харчування.

— Кажуть, що в Пекіні чудово зарекомендувала себе своєрідна група підтримки. Серед її учасників були не лише артисти, співаки, а й фахівці з видів спорту. Їхня присутність також додавала нашим атлетам впевненості під час олімпійських турнірів. Чи подібне практикуватимете і в канадському Ванкувері?

— Спеціалізована група обов’язково буде. Адже до офіційної делегації збірної України увійде 120—130 спортсменів. На жаль, не всі особисті тренери потрапляють до офіційної делегації. Тому НОК України й направить до Ванкувера спеціалізовану групу підтримки. Крім того, на Іграх-2010 ми матимемо солідну глядацьку підтримку. Саме в Канаді проживає велика українська діаспора. Очікуємо також групу підтримки з Австралії — двісті чоловік.

Сьогодні ми дещо змінили вектор співпраці з нашою діаспорою. Раніше просили грошей на наші різноманітні олімпійські заходи. І нам завжди приходили на допомогу. Нині ми вже стали самодостатньою державою, можемо самотужки утримувати національну команду. Тепер співпраця сконцентрується на організаційних питаннях. Зокрема, наші друзі допоможуть в обладнанні Українського дому. Вони запропонували на вибір два чудові приміщення з великою залою, кухнею, кімнатами. Український дім розташований неподалік олімпійського селища. Поруч — велика стоянка на двісті автомобілів. Ми зможемо одночасно приймати до трьохсот гостей. Тож очікуємо в першу чергу українців з усього світу. Як і в Пекіні, гостей частуватимемо українською горілкою з перцем, борщем, варениками, дерунами, млинцями...

На знімку: Вістлер — нижні трампліни вже сьогодні готові до олімпійських стартів.

Фото надане НОК України.