Розгляд кримінальної справи про викрадення картин з Уманського і Ямпільського музеїв передано з Ямпільського районного до Староміського суду Вінниці.

Рішення про це прийняв голова обласного Апеляційного суду після заяви адвоката одного з підсудних. Як ми вже повідомляли, у згаданій кримінальній справі відбулося два судові засідання. Їх вів голова Ямпільського районного суду Микола Боднарук. Після ознайомлення підсудних з обвинувальним висновком адвокат одного з них заявив про недовіру судді. За словами адвоката, його підзахисний, працюючи в Ямполі, здійснював оперативно-розшукову діяльність, отримував інформацію, що стосується органів влади. Цей факт може позначитися на прийнятті судового рішення.

Обласний Апеляційний суд задовольнив скаргу. Якщо виникають сумніви в об’єктивності дій судді, то він не може брати участь у розгляді кримінальної справи і прийнятті рішення у ній, пояснюють юристи. На цій підставі голова Апеляційного суду прийняв рішення про передачу справи на розгляд до Староміського суду Вінниці.

— 17 томів справи ми одразу ж доставили до Вінниці, — уточнив глава Ямпільського районного суду Микола Боднарук.

На ознайомлення із справою чинне законодавство відводить місяць часу. Дата судового засідання поки що не визначена. Нагадаємо, четверо підсудних обвинувачуються у викраденні (шляхом підміни оригіналів копіями) з музеїв Ямполя (Вінницька область) та Умані (Черкащина) 21 картини майстрів періоду соцреалізму. Одинадцять полотен повернуто музеям. Решта перебувають у розшуку. Найдорожчу з картин експерти оцінюють у 250 тисяч гривень.

Вінницька область.