На 14-х річних зборах Асоціації народних депутатів України новим президентом асоціації обрано народного депутата 1-го скликання Олександра Барабаша. Досі її очолював перший Надзвичайний і Повноважний Посол України в Росії Володимир Крижанівський, але за статутом організації її президент може працювати на цій посаді не більше трьох років.

Члени асоціації заслухали звіт правління про його діяльність у 2008 році, обрали віце-президентів та нове правління. За словами В. Крижанівського, головна робота правління асоціації була спрямована на поліпшення соціального захисту колишніх народних депутатів.

Учасники загальних зборів також ухвалили звернення до парламенту шостого скликання, Голови Верховної Ради Володимира Литвина та до політичних партій щодо вдосконалення вітчизняного виборчого законодавства. З ініціативою схвалити таке звернення виступив народний депутат 2-го, 3-го та 4-го скликань, почесний член ПАРЄ Анатолій Раханський.

У квітні 2007 року, коли Президент України видав указ про дострокові парламентські вибори, ПАРЄ прийняла резолюцію щодо політичної ситуації в Україні, в якій ідеться, що вибори до парламенту та рад усіх рівнів проводяться непрозоро, за закритими списками, що суперечить демократичним принципам. ПАРЄ рекомендувала змінити виборчу систему, щоб вибори за пропорційною системою відбувалися не за одним загальнодержавним виборчим округом, а по округах, за принципом — від партії на округ. Але досі цю резолюцію парламент не виконав. Ми повинні виконувати резолюції і рекомендації ПАРЄ, адже ми брали такі зобов’язання перед Радою Європи, — зауважив А. Раханський. — Коли Росія не виконала резолюцію ПАРЄ щодо скасування смертної кари, було призупинено її членство в ПАРЄ на рік».

Виконавчий директор Асоціації, народний депутат 2-го скликання Олена Крандакова зазначила, що є незадоволення демократичних установ Європи непрозорістю українського виборчого законодавства, адже виборчі списки мають пріоритетність, тобто публічно оголошується лише перша п’ятірка, а решту списку люди не бачать. «Люди не знають, кого вони обирають, і не можуть потребувати від депутатів звіту чи можливості відкликати того обранця, який незадовільно виконує свої зобов’язання, — сказала О. Крандакова. — Ті партії, які приходять до Верховної Ради, не відображають настроїв і очікувань людей. Отож хоч би скільки переобирали парламент, він не буде дійовим. Ми повинні зробити списки прозорими і зауваження ПАРЄ повинні бути враховані».

Анатолій Раханський також продемонстрував лист, який направив Президенту України стосовно виконання резолюції ПАРЄ, і отримав відповідь від секретаріату глави держави, що Віктор Ющенко підтримує позиції щодо необхідності істотного вдосконалення виборчого законодавства і сподівається, що його пропозиції матимуть відповідну підтримку у народних депутатів.

На знімку: народні депутати України першого скликання Олександр Костюк, Олександр Барабаш, Іван Бойко.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.