Незважаючи на гарячу дискусію під час громадських слухань та обговорення в постійних комісіях, депутати Запорізької міської ради затвердили бездефіцитний бюджет на 2009 рік практично одноголосно. Доходи і видатки загального фонду скарбниці територіальної громади заплановані в сумі 1082,9 мільйона гривень. Практично вдвічі зменшаться субвенції з державного бюджету, котрі становитимуть 184,8 мільйона гривень.

Навіть коли б не було такої стрімкої інфляції, порівняно з попереднім роком, за найоптимістичнішими прогнозами, місто не дорахується 106 мільйонів гривень для виплати заробітної плати працівникам бюджетної сфери та оплати енергоносіїв у лікарнях, школах і дитячих садках. На практиці це означає, що запоріжцям доведеться не просто затягувати паски, а протикати в них відразу по кілька дірочок. Жодної копійки не виділяється на капітальні ремонти бюджетних закладів, втричі зменшаться витрати на впорядкування об’єктів житлового фонду, на 20 відсотків скоротяться видатки на оплату енергоносіїв... Таке запустіння вже бачили на початку 90-х років, але й тоді, здається, було легше. Принаймні не доводилося брати кредити для виплати зарплати бюджетникам та, аби уникнути подальшого скорочення робочих місць, запроваджувати примусові неоплачувані вихідні.

І все ж найбільшим ударом для міста запоріжці вважають сповільнення і без того кволих темпів будівництва нових мостів через Дніпро та Хортицю. І торік, попри привселюдні запевнення Президента та Прем’єр-міністра, держава не вельми опікувалася проблемами цього стратегічного об’єкта, а за нинішньої дорожнечі на металеві конструкції та будівельні матеріали 100 мільйонів гривень нічого не варті. Тим часом старі мости Преображенського дихають на ладан і, коли раптом щось станеться, гребля Дніпрогесу одна не впорається з автотранспортним потоком.

Але й штучно збалансований міський бюджет таїть загрозу прихованого дефіциту. За словами голови постійної комісії з питань соціального і економічного розвитку, бюджету і фінансів Віктора Великого, вже сьогодні зрозуміло, що на виплату зарплати працівникам бюджетної сфери не вистачить 36 мільйонів гривень. Адже основним джерелом наповнення міської скарбниці є податок з доходів фізичних осіб, однак через різкий спад промислового виробництва фонди оплати праці на підприємствах катастрофічно зменшуються, а безробітними стають десятки тисяч людей. Тому для уникнення дефіциту бюджету передбачається збільшити надходження від справляння земельного податку та орендної плати за землю і користування комунальними приміщеннями, а також доходи від місцевих податків і зборів.

Утім, фахівці вважають, що затверджений на сесії міськради варіант бюджету — не остаточний. У цьому переконаний і міський голова Євген Карташов.

— Змінюватиметься економічна та політична ситуація в Україні — і ми внесемо в нього корективи, — сказав він. — А поки що давайте шукати резерви для проектів, котрі працюють на благо городян.

Запорізька область.