Учора в Брюсселі, поснідавши з главою Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу, Президент України Віктор Ющенко заявив, що підтримує газові угоди з Москвою. Ці слова — цілковита протилежність заявам Банкової останніх днів. Нагадаємо, що напередодні радник Президента з енергетичних питань Богдан Соколовський припускав навіть варіант розриву контракту між «Газпромом» і «Нафтогазом», якщо буде доведено факт тиску на главу НАК Олега Дубину під час підписання документів у Москві.

Віктор Ющенко не виключив участі російської сторони в модернізації української газотранспортної системи. Глава української держави також сказав, що Київ відкритий для партнерства, і наголосив на важливості приєднання України до європейського договору про енергетичне співробітництво вже цього року.

Баррозу подякував українській стороні за запевнення в готовності виконати зобов’язання, які виникли внаслідок нових газових угод. Він підтвердив, що не мав сумнівів, що в України не було намірів зашкодити стабільним поставкам газу до європейських країн.

«Була проблема довіри до Росії та України як постачальника і транзитера газу до Європи, але ми бачимо, що це не був намір України проти Європи. Це було через проблеми між Україною і Росією», — заявив глава Європейської комісії на спільній із Президентом Віктором Ющенком прес-конференції у Брюсселі.

Тому, за словами Баррозу, ЄС не вбачає в цьому негативного впливу в двосторонніх відносинах з Україною.

Європа зацікавлена в об’єднанні українських і європейських електричних та енергетичних систем. Баррозу наголосив, що в ході двосторонніх переговорів не йшлося про можливість укладення між Україною та ЄС прямих контрактів стосовно транзиту російського газу.

За його словами, також сторони не вели мову про конкретні комерційні проекти. «Ми говорили про більш стратегічні відносини між Європейською комісією та українською владою», — сказав Баррозу, додавши, що сторони висловили зацікавленість в об’єднанні української та європейської електричної і енергетичної систем.

Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА (прес-служба Президента України).