«Помаранчева влада 2005 року у незаконний спосіб прийшла до влади. А сьогодні правове невігластво, я б навіть сказав, правовий цинізм, ті норми, що започатковувалися виключно з вулиці Банкової, сьогодні це, як вірус, прийшло до сесійної зали», — із обуренням заявив під час позачергового засідання парламенту Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Лавринович.

«Знущання з вищого представницького органу України має бути припинено. Здоровий глузд і право — це єдине, що може врятувати Україну в цій кризовій ситуації», — зазначив він, коментуючи перебіг подій і виступи народних депутатів під час обговорення питань порядку денного позачергового засідання.

«Якщо буде таким способом бажання сьогодні захопити Нацбанк, завтра захопити іншу урядову установу державними органами — у нас ніколи не буде порядку в країні і ніколи не буде жодної перспективи. Виключно у правовий спосіб потрібно притягати до відповідальності всіх посадових осіб, які причетні чи до дестабілізації курсу гривні, чи до падіння національного виробництва, чи до будь-яких інших питань», — наголосив перший заступник глави парламенту і додав: «Діяти поза правом в такий спосіб, який започаткував в Україні нинішній Президент — це є глумлінням над українським народом і над українським правом. Я просив би український парламент не використовувати ці ганебні методи».

«Те, що відбулося сьогодні у сесійній залі, продемонструвало, що в цій країні навіть єдиний законодавчий орган не шанує ті норми права, які сам ухвалює. Ми не можемо в таких обставинах сподіватись, що в цій державі за таких політиків коли-небудь буде лад. Ганьба політикам, котрі сьогодні у Верховній Раді ухвалюють такі рішення», — підсумував О. Лавринович результати голосування з питань діяльності НБУ та його керівництва, що стали предметом розгляду позачергової сесії парламенту 26 січня.

***

Перший заступник Голови Верховної Ради України О. Лавринович здійснює робочу поїздку до Одеської області 27—28 січня цього року.

Під час візиту О. Лавринович братиме участь у роботі пленарного засідання ХХІІІ сесії обласної ради м. Одеса, де розглядатиметься, зокрема, питання затвердження місцевого бюджету на поточний рік. У рамках візиту О. Лавринович проведе робочі зустрічі з головою Одеської обласної ради М. Скориком, головою Одеської обласної державної адміністрації М. Сердюком та Одеським міським головою Е. Гурвіцем.

Програмою робочого візиту передбачено відвідання Одеського національного академічного театру опери та балету, Одеського морського торговельного порту та ВАТ «Одеський кабельний завод «Одескабель».

Перший заступник глави парламенту дасть прес-конференцію для засобів масової інформації (м. Одеса, пр-т Шевченка, 4, адмінбудівля №1, кімн. 531).

Прес-служба Першого заступника Голови Верховної Ради України.