Щонайменше на 20 відсотків скоротиться споживання газу на Полтавщині внаслідок відмови від підігріву води за допомогою блакитного палива. Відповідні проекти залучення альтернативних джерел енергії на сьогоднішній день вже є в області.

Про це під час відвідин обласного підприємства «Полтававодоканал», яке наразі втілює в життя один із схожих проектів, заявив голова Полтавської облдержадміністрації Валерій Асадчев.

Суть технології, яку використовує Полтавський водоканал, полягає у відборі тепла зі стічних вод за допомогою теплонасоса. Вперше цей метод було застосовано у Швейцарії ще 1938 року. Нині лідером у цій сфері є США, де сумарна потужність установок становить 4800 МВт. Процес відбору тепла дуже простий і не потребує великих затрат. Вода, що тече каналізаційними трубами, має температуру 16—21 градус. Технологія дає змогу відібрати щонайменше 8 градусів, які акумулюються та спрямовуються на підігрів води й опалення. Тож у разі збільшення ціни на газ це дасть можливість удвічі зменшити витрати, пов’язані з обігрівом та опаленням, і відмовитися від використання блакитного палива. Три такі установки вже змонтовано на очисних спорудах в Затуриному, що під Полтавою, і з їх допомогою підприємство здійснює обігрів приміщення адмінбудинку та цехів, а в перспективі може опалювати й забезпечувати потребу в гарячій воді всього селища.

«Якщо врахувати, що в Полтаві прокладено 600 кілометрів каналізаційних труб для стічних вод, з яких можна відбирати тепло, то, змонтувавши такі теплонасоси, ми б могли опалювати та забезпечувати гарячою водою третину міста. Ці проекти можна використовувати по всій області і по всій країні. Це дасть Україні сотні мільйонів заощаджених коштів», —каже керівник «Полтававодоканалу» Валерій Ченчевий. Мало того, підприємство може самотужки виготовляти такі насоси. Наразі їх закуповують у Канаді, а коштують вони 50—60 тисяч доларів. Український варіант нічим не поступатиметься імпортному, а коштуватиме у п’ять разів дешевше.

Ознайомившись із принципом дії теплонасосів, голова Полтавської облдержадміністрації Валерій Асадчев заявив, що обласна влада готова шукати фінансові резерви, щоб Полтавщина централізовано переходила на цей метод. «Якщо треба буде закласти гроші в обласний бюджет, ми обов’язково вийдемо з такою пропозицією до обласної ради. А якщо говорити загалом по державі, то кращим економічним стимулом і допомогою було б списання з підприємств коштів, необхідних на встановлення теплонасосів, за рахунок валових затрат. Це не потребувало б виділення додаткових коштів із бюджету, але водночас серйозно стимулювало б керівників підприємств впроваджувати такі технології», — наголосив голова Полтавської ОДА.

Полтава.