Під час нещодавньої урядової наради з головами облдержадміністрацій та їх заступниками з питань АПК Юлія Тимошенко спробувала окреслити присутнім, звідки візьмуться гроші на весняно-польові роботи. За словами прем’єра, «вже з початку лютого нам потрібно бути готовими як до викликів кризи, так і до викликів весняно-польових робіт». Така готовність потребує чималих грошей — за оцінками Ю. Тимошенко, для проведення посівної в поточному році необхідно виділити 10 мільярдів гривень. Із цих коштів, порахувала вона, 2,5 мільярда аграрії матимуть від продажу зерна минулорічного врожаю. Мінімум мільярд у Кабміні пообіцяли направити за рахунок коштів, отриманих від реалізації збіжжя Аграрним фондом. Ще 5—6 мільярдів керівник уряду планує залучити в якості банківських кредитів. А тим фінансовим установам, які не йтимуть назустріч аграріям, прем’єр пообіцяла зупиняти рефінансування. Ще 1,5 мільярда гривень мають скласти кошти місцевих бюджетів від повернення раніше наданих позичок. При цьому сама Юлія Тимошенко останнє джерело назвала сумнівним.

Прем’єр доручила Міністерству економіки та Державній інспекції з контролю за цінами проаналізувати собівартість виробництва мінеральних добрив, щоб унеможливити навесні їх подорожчання: «Прошу дати чіткий алгоритм дій, як утримати вартість добрив на тому рівні, який забезпечує мінімальну рентабельність заводів, а не дає надприбутків». За словами глави уряду, на сьогодні зафіксовано неістотне подорожчання мінеральних добрив, що може бути пов’язано з ситуацією на газовому ринку. Водночас Юлія Тимошенко вважає, що зростання ціни може мати й інші причини: «Нині необхідно аналізувати собівартість добрива. Не може такого бути, щоб ціна на газ для промисловості була на 74 відсотки нижчою, ніж для Польщі, і у середньому на 50—60 відсотків нижчою, ніж в інших країнах, а в Україні заводи поводяться так, що ми продукцію споживаємо за світовими цінами». Глава уряду наголосила: держава, надаючи преференції виробникам у цій галузі, може висувати їм певні умови та аналізувати собівартість продукції. «Я переконана в тому, що там є резерви і ресурси, а крім того, у держави є інструменти впливу, навіть такі, як повернення ПДВ».

Юлія Тимошенко доручила профільним міністерствам у найкоротші терміни закупити дизпальне. Це, за словами прем’єра, необхідно, щоб убезпечити аграріїв від спекуляцій на ринку пально-мастильних матеріалів під час посівної.

«...Синдром здорожчання дизельного пального на початку весняно-польових робіт цього разу нам треба пройти більш достойно і мати диверсифіковані джерела поставки», — заявила прем’єр-міністр, адже в умовах глобальної фінансової кризи ціна на нафту на світових ринках істотно знизилася, що призвело до здешевлення дизпального.

Тепер про речі, які не були виголошені на урядовій нараді. Приміром, що у держбюджеті-2009 підтримка агросектору істотно скоротилася. Зробити ниви такими само щедрими цьогоріч буде важко. У владних кабінетах це, схоже, розуміють. І пояснення, чому врожай-2009 виявиться меншим від минулорічного, вже готове — невдачі на ланах також можна списати на світову фінансову кризу.