Українським політикам потрібно припинити хитання і діяти, виходячи з національних інтересів України, «цей здоровий егоїзм має стати конструктивом, який об’єднає наших політиків». На цьому наголосив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин під час зустрічі з Надзвичайним і Повноважним Послом Французької Республіки в Україні Жаком Фором, відповідаючи на запитання щодо перспектив розвитку ситуації в Україні.

«Я робитиму все, щоб ситуація в Україні розвивалася прогнозовано, адже центр політичного життя зосереджується в парламенті, який стане майданчиком для політичних дебатів, пов’язаних із президентською кампанією. Для цього й буде використовуватися парламентська трибуна. Тому важливо викид цієї енергії спрямувати у правильне русло», — зазначив керівник українського парламенту.

Під час зустрічі В. Литвин наголосив, що Україна повинна робити ставку на реформування економіки, розвиток енергозберігаючих технологій, інноваційні технології та науку. «Такий підхід визначатиме курс України на євроінтеграцію», — зауважив він. Водночас Голова Верховної Ради України додав, що від того, як буде налаштоване внутрішнє життя України, залежатиме наше місце в Європі. «Я не є прихильником постійних розмов про європейські устремління України. Треба жити і наполегливо працювати, орієнтуючись на європейські стандарти», — підкреслив В. Литвин.

У найближчий пленарний тиждень Верховна Рада України має ухвалити постанову з чітким визначенням дати майбутніх президентських виборів, «щоб зняти будь-які питання і дати можливість політичним силам планувати свою діяльність, а виборцям займатися конкретними справами».

В. Литвин упевнений, що прийняття такого документа дасть змогу «зняти розмови про організацію процедури імпічменту Президента». «Треба, щоб було зрозуміло: є певна дата, і звітувати можна буде винятково результатами роботи, — сказав Голова Верховної Ради України. — Сьогодні треба зняти будь-які різночитання і політичні страхи».

До того ж глава парламенту уточнив, що Конституція України чітко визначає порядок призначення дати президентських виборів: це остання неділя останнього місяця п’ятого року повноважень глави держави. Отже, вважає В. Литвин, оскільки чинний Президент склав присягу 23 січня 2005 року, то датою, яка відповідатиме Основному Закону, є 17 січня 2010 року.

Парламентська група дружби Національних Зборів Французької Республіки відвідає Україну 22—27 лютого нинішнього року. Про це, також ішлося під час зустрічі Голови Верховної Ради України Володимира Литвина з Надзвичайним і Повноважним Послом Французької Республіки в Україні Жаком Фором.

На початку зустрічі посол передав Голові Верховної Ради України листа від Голови Національних Зборів Франції з проханням прийняти членів групи дружби, які прибудуть в Україну. Ж. Фор також заявив про готовність французької сторони активізувати міжпарламентські зв’язки двох країн. «З боку французьких парламентаріїв є бажання продовжувати міжпарламентський діалог і розвивати дружні відносини між Україною і Францією», — сказав Ж. Фор. За словами посла, «Франція намагається залишатися близьким партнером України і розвивати двосторонні відносини у різних сферах». Свідченням прихильності Франції до України був період головування Франції в ЄС, зазначив він.

Голова Верховної Ради України підкреслив, що поділяє прагнення французьких парламентаріїв зміцнювати парламентську складову україно-французьких відносин і заявив, що в українському парламенті «раді були б вітати Голову Національних Зборів Франції і радо зустрінуть представників групи дружби». В. Литвин зазначив, що зустріч із представниками групи дружби буде «своєрідною підготовкою офіційного візиту делегації Національних Зборів Франції до України».

Прес-служба Верховної Ради України.