У парламенті зареєстровано проект постанови про проведення парламентських слухань «Стратегія інноваційного розвитку України на 2010—2020 роки в умовах глобалізації викликів», метою яких є консолідація зусиль законодавців, урядовців, науковців та бізнесових кіл суспільства задля впровадження інноваційної моделі розвитку країни, забезпечення її конкурентоспроможності.

Про це повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти Володимир Полохало на спільному засіданні з Консультативною радою з питань інформатизації при Верховній Раді України.

Розробка державної політики, яка забезпечувала б якісне управління інноваційними процесами, сприятиме економічному зростанню держави та підвищенню її конкурентоспроможності.

«У сучасному світі якість управління інноваційними процесами стала визначальним чинником конкурентоспроможності національних економік. Технологічне відставання від розвинених держав становить загрозу національній безпеці, призводить до її перетворення в ресурсний придаток однієї або групи країн-лідерів», — зазначив Володимир Полохало.

На засіданні підкреслювалось, що заходи щодо державної інноваційної політики, зафіксовані в затвердженій десять років тому парламентом Концепції науково-технологічного та інноваційного розвитку України, так і не були профінансовані належним чином.

Голова комітету наголосив, що «за останні роки типова щорічна цифра видатків на науку становила 0,3 — 0,5 відсотка ВВП». Як наслідок, спостерігається відплив з України кваліфікованих наукових та технічних кадрів, занепад багатьох наукових шкіл, стрімка деградація матеріально-технічної бази, зростання ролі іноземних інвесторів. «Зокрема, знижується кількість інноваційно-активних підприємств — 26 відсотків у 1994 році проти 14,2 відсотка у 2007-му», — додав він.

Отже, ситуація, яка склалась в інноваційній сфері, робить нагальною розробку державної політики, яка забезпечувала б розширене відтворення об’єктивної бази інноваційної діяльності та незворотній вплив інновацій на прискорене економічне зростання країни.

У більшості держав, які своє майбутнє пов’язують із здобутками науки та активними інноваційними процесами, розроблені документи, які визначають концептуальне та стратегічне бачення національної системи. Такий документ, приміром, уперше розроблено в США, його також мають Велика Британія, Франція, Німеччина, інші країни ЄС, а також Росія, Білорусь, Казахстан...

— Саме тому Комітет Верховної Ради з питань науки і освіти планує у червні провести парламентські слухання, у підготовці яких активну участь закликаю взяти і членів Консультативної ради з питань інформатизації при парламенті, — зазначив Володимир Полохало.