Голова Верховної Ради Володимир Литвин поінформував, що 155 народних депутатів із фракції БЮТ зібрали підписи для проведення позачергового пленарного засідання. І за Конституцією глава парламенту зобов’язаний скликати позачергове засідання Верховної Ради в триденний строк.

В. Литвин нагадав, що третя сесія шостого скликання не закрита, парламент працює у робочому режимі, ця сесія закриється 3 лютого, і того самого дня відкриється нова — четверта сесія. Депутати зініціювали розглянути одне питання — звіт голови Національного банку України Володимира Стельмаха та відсторонення від посади його, а також першого заступника голови НБУ. Голова Верховної Ради запропонував сформулювати питання, винесене на розгляд позачергового засідання парламенту, так — про діяльність НБУ в період фінансової кризи та виконання рішень Верховної Ради з цього питання.

Лідер фракції БЮТ Іван Кириленко, аргументуючи потребу в проведенні позачергового засідання парламенту, наголосив на катастрофічній ситуації у фінансовій сфері. Ціни на всі імпортні товари зросли в 2—3 і більше разів, ліки здорожчали утричі, імпортери перестраховуються через курсову нестабільність. А найстрашніше, за словами депутата, те, що в січні кредитування паралізовано в всіх галузях виробництва, у тому числі не отримали жодного кредиту аграрії, і постає питання — буде Україна з хлібом чи ні. Він нагадав, що моніторинг тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань перевірки діяльності НБУ в період фінансової кризи засвідчив, що гроші, отримані Україною від МВФ, пішли не на підтримку економіки, а на фінансові спекуляції. Фракція, за словами лідера БЮТ, підготувала декілька проектів постанов за підсумками позачергового засідання Верховної Ради.

Лідер фракції «НУ—НС» Микола Мартиненко зауважив, що після того, як парламент висловив недовіру голові НБУ, бачимо бездіяльність Президента. Парламентарій наголосив: оскільки немає довіри до керівника Центробанку, треба вирішити питання про призначення нового голови НБУ.

Лідер фракції комуністів Петро Симоненко відзначив, що вітчизняна банківська система нині працює сама на себе, а не на вихід із кризи. Лідер комуністів запропонував змінити закон про НБУ і підпорядкувати Центробанк на час кризи Верховній Раді, а також чітко визначити параметри надання кредитів передусім для вітчизняних виробників, скласти перелік підприємств, які є бюджетоутворюючими, і скласти певну програму збереження зарплат, сплати податків на цих підприємствах.

Фракція Блоку Литвина також підтримала пропозицію про скликання позачергового засідання, повідомив лідер фракції Ігор Шаров. Але депутат наголосив на потребі ухвалення «юридично чистого» рішення за підсумками засідання, щоб діяти виключно в рамках законодавчого поля.

Регіонал Андрій Клюєв висловився на погоджувальній раді за те, щоб питання НБУ розглядати у контексті відповідальності уряду. Депутат відзначив, що запропонований шлях відсторонення від посади голови НБУ суперечить чинному законодавству та Конституції, тому треба виробити інший юридично грамотний механізм.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.