Новий 2009 рік промислово-підприємницька спільнота Києва розпочинає з чергового етапу подолання старих тарифно-комунальних проблем. Напередодні новорічних та різдвяних свят представники столичного промислового бізнесу спільними зусиллями домоглися повторного скасування Президентом незаконних тарифів КМДА на комунальні послуги для підприємств. Однак очікуваного послаблення фіскального тиску на промисловість Києва не сталося й дотепер. У січні на адресу підприємств столиці почали надходити рахунки з «космічними» сумами до сплати за послуги ЖКГ, а муніципальні газети публікують «нові тарифи» на комунальні послуги для юридичних осіб. Тарифний шантаж чиновників київської адміністрації щодо підприємств столиці триває.

Як і торік, столична промисловість знову має стати «дійною коровою» міськдержадміністрації, яка в інакший спосіб не спроможна вирішувати бюджетні проблеми великого міста. Послуговуючись правилом «мором міста здобувають», адміністрація все одно намагається підняти комунальні тарифи, попри те, що її попередні цінові новації вже скасовано двома указами Президента. Держадміністрацію не полишає надія, що рано чи пізно промислово-підприємницька спільнота не витримає її масованих атак і, зрештою, погодиться сплачувати рахунки. Як зазначають фахівці УСПП, незаконні дії київської влади щодо промислових підприємств столиці мають усі ознаки бізнесового рейдерства.

Однак промислово-підприємницька спільнота не здається. З тарифним тиском місцевої влади на столичний бізнес промисловці боротимуться жорстко і до повної перемоги.

В Окружному адміністративному суді Києва вже відкрито два провадження у справах за позовами УСПП до КМДА про скасування незаконних розпоряджень столичної влади щодо підвищення комунальних тарифів для підприємств Києва у 2—10 разів. За підсумками розгляду цих справ УСПП сподівається не лише остаточно скасувати всі тарифні розпорядження КМДА, а й не залишити жодної нормативної лазівки для прийняття нових розпорядчих документів схожого змісту в майбутньому. На черзі — позов УСПП до Господарського суду міста Києва про стягнення збитків, завданих столичним підприємствам економічно необґрунтованою тарифною політикою КМДА.

«Наша головна зброя супроти чиновницького рейдерства — це закон і професійний підхід. Київську промисловість підтримують Антимонопольний комітет і Держкомпідприємництва, уряд і Президент України. Тому жоден позов УСПП не буде відкликаний із судів Києва, і ми робитимемо все для того, щоб незаконні комунальні тарифи було скасовано», — наголосив президент УСПП Анатолій Кінах.

За попередніми даними, через наслідки економічної кризи у столиці у грудні 2008-го порівняно з відповідним періодом минулого року спад промислового виробництва вже становить 16,1 відсотка. «Тоді як столиці провідних країн світу запроваджують фінансові канікули для національного виробника на час кризи, влада нашої столиці лише посилює тиск на підприємства. УСПП залишатиметься на позиції захисту реального виробника, намагатиметься не дозволити знищувати промисловість столиці», — підкреслив президент Українського союзу промисловців і підприємців.