Минуло 80 літ від дня народження композитора Василя Михайлюка

Немає нічого світлішого й теплішого, як жити у вдячній пам’яті людській. Тисячам людей запала в душу «Черемшина». Ще хтось пригадає «Смерічку», «Вербу», «Вечори в Карпатах», а в когось здригнеться серце від «Білих журавлів».

Понад 200 чудових пісень — такий ужинок співця рідного краю. На жаль, крім збірочки «Пісенний килим Василя Михайлюка», де вмістилося лише 26 творів, більше немає ніякого серйозного видання. Тішить те, що більшість його пісень стали загальновизнаними, а то й народними, як «Черемшина».

Як написала про цю пісню поетеса Тамара Севернюк: «І у світи через всю Україну знову і знову летить «Черемшина»!».

Він народився 13 січня 1929 року в містечку Вашківці на Буковині. Дитинство було голодне й безрадісне. Рано помер батько, хворіла мама. Хоч був у сім’ї наймолодший, намагався допомогти: пас чужу худобу, ходив до лісу по хмиз. Під час війни став сином полку. Потім ще служив строкову службу, й саме в армії написав свій перший музичний твір — «Марш Богунського полку». Повернувшись у рідні Вашківці, керував хором у будинку культури. Хор отримав звання народного. Виступали й у столиці. Киянам дуже сподобались «Вашківецькі коломийки» молодого Василя Михайлюка.

Отак крок за кроком ішов завзятий вашківчанин до слави. «Черемшина», що згодом увійшла до десятки кращих українських пісень, народилася 5 травня 1965 року. У ній є довершеність, первісна краса і срібний передзвін двох закоханих сердець.

Крила цій пісні дав наш земляк Дмитро Гнатюк. Він проніс «Черемшину» по всіх континентах. А Софія Ротару пророкувала пісні безсмертя. Співали «Черемшину» китайці, японці, росіяни й монголи. Вона звучить і в ХХІ столітті у виконанні Таїсії Повалій, Олександра Малініна, Валентини Степової.

«Багатство і гроші в житті людини — ніщо порівняно з надбанням духовним» — таке було життєве кредо заслуженого працівника культури України, почесного громадянина Вашківців, депутата місцевих рад п’ятьох скликань, лауреата багатьох мистецьких премій. Ім’я Василя Михайлюка навічно занесено на Алею зірок митців Буковини (2000 рік). А «Черемшина» побувала навіть у Космосі, куди її брав із собою наш земляк, перший український космонавт Леонід Каденюк.

Вашківці

Чернівецької області.