Схоже, «газова війна» із зовнішньої переростає у внутрішню. Політики і економісти пробують зрозуміти логіку і наслідки підписаних «Нафтогазом» і «Газпромом» угод.

Стають відомими і деякі пікантні подробиці, які передували процедурі підписання документів. Зокрема, спершу з’явилася інформація про те, що Прем’єр-міністр зігнорувала директиви глави держави. А потім після тривалої розмови зі своїм російською колегою Володимиром Путіним видала керівникові «Нафтогазу» Олегу Дубині власні, чого не мала права робити. Юлія Тимошенко цим, стверджують аналітики, фактично порушила Закон «Про Кабінет Міністрів України» і регламент діяльності уряду. Понад те, Кабмін відмовився їх затверджувати — не вистачило голосів. А у середу значна кількість міністрів відмовилася схвалити підписані угоди — заочно, оскільки їх урядовцям не надали.

У свою чергу, Юлія Тимошенко у четвер знову звинуватила Національний банк, який, мовляв, незаконно проводить рефінансування банку «Надра». Вона виступила з вимогою скликати позачергове засідання парламенту. І повідомила, що БЮТ розпочав збір підписів про його проведення. Окрім того, прем’єр не виключила: якщо глава держави не зробить подання про відставку глави Нацбанку, то ймовірний початок процедури імпічменту Президента.

Щоправда, перший віце-прем’єр Олександр Турчинов учора заявив, що БЮТ не буде нічого робити для відставки Віктора Ющенка. Мовляв, в умовах кризи влада повинна об’єднати свої зусилля.

Водночас у секретаріаті глави держави стверджують, що саме уряд винен в інфляції, у погіршенні платіжного балансу країни, а отже, і знеціненні національної валюти. На думку першого заступника глави секретаріату Олександра Шлапака, таким чином уряд хоче, щоб Національний банк закрив дірку в державному бюджеті розміром у 70 мільярдів гривень. Задля цього Нацбанк має викупити урядові облігації на цю суму. Але для цього потрібно включити станок, який друкує гроші. Чим це обернулося на початку дев’яностих для українців, нагадувати не треба — інфляція у 1993 році становила понад 10800 відсотків.

Проте п’ятого лютого уряд має звітувати про свою діяльність. Як зазначив заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко, під проектом постанови про недовіру уряду уже зібрано 210 підписів. Отже, імовірно, що після повного аналізу підписаних у Москві газових угод Верховна Рада таки висловить недовіру нинішньому складу Кабінету Міністрів. І тоді політичне протистояння загостриться з новою силою. Тож питання про усунення Віктора Ющенка з посади Президента може знову постати на порядку денному. Як і тема дочасних парламентських виборів.