Учора Україна відзначила День соборності — 90-ту річницю проголошення Акта возз’єднання Української Народної Республіки (УНР) та Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР), яке відбулося 22 січня 1919 року на Софійському майдані Києва. Саме тоді пролунали слова: «Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України».

У Києві з нагоди Дня соборності за участю Голови Верховної Ради Володимира Литвина та Президента Віктора Ющенка відбулася низка заходів — церемонії покладання квітів до пам’ятників Тараса Шевченка та Михайла Грушевського, у Київському міському будинку вчителя, де раніше перебувала Центральна Рада, пройшли урочисті збори та відкрито Музей української революції. Учасники ще однієї акції у столиці утворили живий ланцюг через міст Патона, символічно з’єднуючи два береги Дніпра. Аналогічні акції пройшли і в регіонах України.

У своїй промові з нагоди Дня соборності Президент України Віктор Ющенко зазначив, що значення цієї події, безумовно, виходить за межі політичних, часових і навіть географічних обставин 1919 року. «Вона стала для України вічною цінністю, — сказав глава держави. — Цей день — знак. Цей день — символ. Символ соборності, єдності, здатності українців до консолідації, до праці і битви за власну державу. Попри чужі імперії, попри загарбання і асиміляцію, українська нація перемогла і залишилася єдиною й неподільною. Ця істина прийшла з глибин народу, пробудженого до життя національною революцією 20-х років». Відновлення нашої незалежності у 1991 році, підкреслив В. Ющенко, бере своє життя саме від цього дня.

Президент висловився за надання будинку, в якому діяла Центральна Рада, національного статусу, відновлення його імені — Центральна Рада — та перетворення на сучасний музейний комплекс з вивчення і поширення знань про визвольні змагання.

Говорячи про нинішні нелегкі часи, які переживаємо, Віктор Ющенко наголосив, що сьогодні, як ніколи раніше, потрібна наша єдність, розсудливість, мудрий вибір.

Серед прикладів взаємодопомоги, які об’єднали українців, Президент назвав ліквідацію наслідків аварій в Алчевську, Ожидові, трагедій у Дніпропетровську, Євпаторії, повені у західних областях, акцію «Зігрій любов’ю дитину», зусилля українських інженерів, техніків, управлінців, менеджерів, які забезпечили безперебійне постачання газу із західних газосховищ до східних областей під час газової кризи на початку нинішнього року. «Сьогодні перед Україною постали небезпечні загрози — нові, втім, з добре відомою нам агресивною природою. Я закликаю все українське суспільство об’єднатися навколо національних цінностей, навколо української державності», — сказав В. Ющенко.

Президент України також взяв участь у відкритті на території Національного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця» в Батурині скульптурної композиції, присвяченої п’яти гетьманам, діяльність яких пов’язана з Батурином, частини відновленої цитаделі фортеці, у церемонії нагородження з нагоди Дня соборності України видатних представників національної еліти. Тема Батурина і тема соборності органічно пов’язані, бо є символами боротьби за незалежну українську державу. Батурин — українське місто-фенікс. Тричі його знищували, та завжди воно поставало із руїн.

Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко у привітанні з нагоди Дня соборності наголосила, що цей урочистий акт єднання УНР та ЗУНР в єдину незалежну державу став символом віковічного, ще з князівських і козацьких часів прагнення нашого народу до соборності. «Сьогодні як ніколи ми маємо бути єдиними, — підкреслила Ю. Тимошенко. — Саме так ми подолаємо всі кризи та зробимо Україну сильною і заможною європейською країною».