Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко вважає, що на сьогоднішньому засіданні РНБО газові домовленості з Росією переглянуто не буде, оскільки для цього немає механізмів. «РНБО потрібно було проводити тоді, коли була криза. А не створювати її тим, хто проводить РНБО», — сказала прем’єр.

Президент Віктор Ющенко не має наміру переглядати договір із «Газпромом», стверджують у команді Президента. Мовляв, підписано дуже невигідний для України контракт, але ми будемо змушені його виконувати. Що стосується розбору польотів, то, швидше за все, секретаріат Президента ініціюватиме розслідування компетентними органами, чи мало місце перевищення повноважень, службова підробка або щось інше.

Експерти стверджують, що нині всі розмови навколо вже підписаних контрактів слід трактувати винятково як частину пропагандистської кампанії українських політиків напередодні президентських виборів.

Справді, будь-який результат, який привезла б із Москви Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко, був би критично сприйнятий її політичними опонентами. Не уклала б контракти — казали б про те, що не впоралася з елементарними обов’язками, і потрібно терміново відправити у відставку уряд. Уклала угоди на озвучених нині умовах — губить економіку, і знову ж відставка за прем’єркою плаче. Уторгувала б газ по 50 доларів — звинуватили б у зраді національних інтересів і таємному продажу Росії газотранспортної системи країни. Це як у бородатому анекдоті про єврейську маму, котра попереджала свого сина про те, що хоч би яку дівчину він привів у родину, вона заздалегідь їй не сподобається.

У свою чергу, прем’єр будь-який результат у Москві також зуміла б обіграти на свою користь, показавши хто винуватий у тому, що все сталося так, як сталося. Знаючи здібності Юлії Володимирівни, хтось у цьому сумнівається?

Крім того, активно розкручується досить далека від обивателя тема війни між прем’єркою і знищеним нею газовим посередником. Уже опубліковано документи про те, що «Нафтогаз» «заволодів» боргом «Росукренерго» перед «Газпромом» і тепер забере весь його газ із власних сховищ...

А тим часом, слухаючи публічні баталії високопоставлених чиновників, директори підприємств ворожать на кавовій гущі про те, яку ж ціну за газ їм, зрештою, доведеться платити, і чи виживуть вони в умовах економічної кризи. А населення тривожно завмерло, очікуючи страшних цифр у платіжках за квартири.

Поки нагорі домовляються, ходять наполегливі чутки про те, що заводам і комбінатам пропонуватимуть фіксовані річні обсяги споживання. У протилежному разі — їх будуть штрафувати. Такий нібито намір «Нафтогазу». Українські підприємства (багато які у період газової кризи вже зазнали мільйонних збитків) переймаються одним запитанням: чи зможуть вони взагалі купувати газ і продовжувати працювати? Відповіді на нього поки немає.

Що стосується населення, то Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко заявляє, що немає підстав для підвищення цін на газ для населення у 2009 році.

Тим часом на початку січня голова Національної комісії регулювання електроенергетики (НКРЕ) Валерій Кальченко відправив на адресу Кабінету Міністрів України лист, в якому розглядає можливість спрощення диференціації роздрібних цін на газ для населення і планує їхнє поетапне підвищення з лютого.

Відповідно до документа, комісія, зокрема, пропонує поділити споживачів на дві групи: споживачі, що використовують газ для готування їжі й підігрів води (перша група), і так звані комплексні споживачі, що використовують природний газ також для опалення (друга група). До того ж ціну на газ для другої групи пропонується зрівняти з ціною газу, що відпускається підприємствам комунальної теплоенергетики.

Пропонується провести підвищення роздрібних цін на газ для населення у два етапи — з 1 лютого і з 1 травня. На першому етапі вартість газу для споживачів першої групи пропонується підвищити на 25 відсотків — до 618,75 гривні за тис. куб. м, для споживачів другої групи (комплексні) — встановити на рівні 872,78 гривні за тис. куб. м (на рівні ціни, встановленої для підприємств ТКЕ).

На другому етапі вартість газу для споживачів першої групи пропонується знову підвищити на 25 відсотків — до 773,44 гривні за тис. куб. м, для споживачів другої групи (комплексні) — встановити на рівні 1273 гривні за тис. куб. м. Таку само ціну на газ із 1 травня пропонується встановити для теплокомуненерго.

Торік НКРЕ двічі переглядала диференційовані роздрібні ціни на газ для населення. Останнє підвищення на 35 відсотків набуло чинності з 1 грудня...