За результатами комітетських слухань «Вплив світової економічної кризи на економіку України», що відбулися 26 листопада 2008 року, Комітетом Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони були направлені Рекомендації учасників слухань Президенту України, Прем’єр-міністру України, які, на жаль, повною мірою не реалізовані.

Комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони ще раз звертає увагу вищого політичного керівництва держави на те, що через нездатність окремих ланок державної влади до оперативного реагування на загрози національній безпеці стрімко зростає політична нестабільність, ослаблюється система державного регулювання і контролю у сфері економіки, відбувається занепад провідних галузей промисловості, агропромислового комплексу, систем життєзабезпечення.

Обсяги промислового виробництва за 2008 рік скоротилися на 3,1 відсотка, що є найнижчим показником за останні 10 років. Інфляція за 2008 рік становить 22,3 відсотка, що є найвищим показником за останні вісім років. Від’ємне сальдо зовнішньої торгівлі товарами за 11 місяців 2008 року сягнуло 17,7 млрд. дол. США, що на 85 відсотків більше, ніж за 11 місяців 2007 року.

Криза в економіці швидко трансформується в погіршення реального рівня життя громадян. Відбувається масове скорочення працюючих, знижується рівень заробітної плати, стрімкими темпами зростає її заборгованість. Вперше за останні вісім років розвитку України у 2008 році виникла заборгованість у бюджетному секторі. Знижуються відрахування до бюджету і соціальних фондів. Під загрозою виплата пенсій.

Стрімкі інфляційні процеси та неефективна політика Національного банку України призвели до ослаблення національної грошової одиниці, зниження конкурентоспроможності економіки і підриву зростання експорту.

Ухвалений Верховною Радою України антикризовий закон не вирішує проблемних питань, пов’язаних з реальним сектором економіки, стабільною діяльністю банківської системи.

Не здійснюється державна політика фінансування оборонно-промислового комплексу, оснащення Збройних Сил України новими зразками озброєння та військової техніки. На сьогодні Україна залишається чи не єдиною європейською країною, яка не розпочала комплексного переозброєння власних Збройних Сил.

Подальше нарощування зазначених негативних тенденцій може призвести до колапсу національної економіки і суверенного дефолту України.

У разі невжиття невідкладних заходів Україна може бути відкинута у своєму розвитку на декілька десятиліть назад.

З метою забезпечення конституційних прав громадян, гарантування економічної безпеки держави, недопущення та мінімізації можливих збитків для економіки та фінансової системи України від світової фінансової кризи, з огляду на нагальну необхідність підвищення ефективності діяльності державних органів влади, Комітет пропонує:

Президенту України, відповідно до статті 106 Конституції України, звернутися з позачерговим посланням до Верховної Ради України про внутрішнє і зовнішнє становище України.

Спільно з Кабінетом Міністрів України невідкладно вирішити питання щодо надійного постачання газу до України.

Кабінету Міністрів України і Національному банку України розробити та затвердити спільну програму антикризових заходів із виходу України з фінансово-економічної кризи.

Прем’єр-міністру України відповідно до пункту 12 статті 85 Конституції України невідкладно внести на розгляд Верховної Ради України кандидатури для призначення на посади Голови Антимонопольного комітету України, Голови Державного комітету телебачення та радіомовлення України, Голови Фонду державного майна України.

Кабінету Міністрів України розробити:

комплексні заходи з метою адаптації економіки України до умов СОТ;

програму зменшення негативного сальдо зовнішньої торгівлі;

стратегію енергетичної безпеки України в сучасних умовах;

програму обслуговування зовнішнього державного і корпоративного боргу;

державну програму приватизації.

Вищезазначені заходи затвердити в установленому законодавством порядку.

Кабінету Міністрів України проаналізувати ефективність виконання державних програм розвитку Збройних Сил України, розвитку озброєння і військової техніки (стаття 9 Закону України «Про оборону України»). За результатами аналізу вжити відповідних заходів та поінформувати Верховну Ради України.

За дорученням членів комітету Анатолій ГРИЦЕНКО, голова комітету.