Щиро вітаю невтомних трудівників на ниві документальної пам’яті України зі славним ювілеєм — 90-ю річницею утворення Головної книжкової палати в м. Києві.

Ваш творчий колектив — це команда однодумців, незрадливих поціновувачів української книги, доля якої стала й вашою долею. Труднощі не похитнули вас, а, навпаки, загартували, зміцнили ваш дух, додали енергії.

В усі часи Книжкова палата України зосереджувала і зосереджує зусилля на збереженні й збагаченні духовної скарбниці українського народу. Державний архів друку Книжкової палати — це втілена в документи історія України, її народу, її духовних і творчих надбань.

У сучасних умовах завдання і функції Книжкової палати України, її роль і місце у вітчизняній книжковій культурі визначені Законом України «Про видавничу справу». Сьогодні це один з провідних наукових і культурних центрів країни у сфері державної бібліографії, книгознавства та інформатики.

Вашим науковим дослідженням у галузі видавничої справи властивий високий професіоналізм. Бібліографічна, аналітично-статистична та інші види книгознавчої інформації, які ви надаєте органам влади, бібліотекам, просвітницьким та науково-дослідним установам, — вагомий внесок у розвиток вітчизняної науки, культури, освіти.

Щиро бажаю вам здійснення всього задуманого, яскравих вражень у житті, щасливих подій. Нехай ніколи не згасає у ваших серцях любов до справи, якій ви присвятили своє життя, — до вітчизняного книговидання.

Голова Верховної Ради України Володимир ЛИТВИН.

* * *

24 січня Державній науковій установі «Книжкова палата України імені Івана Федорова» виповнюється 90 років. Це єдина установа, яка, починаючи з 1917 року, здійснює державну бібліографічну реєстрацію та централізовану каталогізацію всіх без винятку видів видань, випущених в Україні, комплектує та зберігає повний і недоторканний фонд Державного архіву друку. Сьогодні головне сховище всіх видань країни налічує 13 398 146 одиниць зберігання. Це книги, брошури, періодичні, образотворчі, картографічні, нотні видання, газети, аркушева продукція. Унікальний фонд друкованої продукції України також містить видання спеціального зберігання 1917—1991 рр., вилучені з обігу з ідеологічних міркувань.