Позавчора в Будинку футболу відбулася розширена нарада представників УЄФА, ФФУ, Міністерства у справах сім’ї, молоді та спорту, дирекції НСК «Олімпійський» та проектної команди реконструкції столичного стадіону. Інспектори проаналізували динаміку змін на головній арені Євро-2012, визнавши її позитивною.

У засіданні участь брали — президент ФФУ Григорій Суркіс, міністр Мінмолодьспорту Юрій Павленко, керівник Департаменту з питань стадіонів і безпеки Марк Тіммер, директори домашніх арен англійських клубів «Арсенал» та «Ліверпуль» Джон Бітті та Джед Пойнтон, а також експерти УЄФА Давид Петріашвілі й Бен Веєнбрінк та інші.

Інспектори Європейського футбольного союзу висловили своє задоволення ходом робіт із реконструкції НСК «Олімпійський», котрий 2012 року прийматиме фінальний матч чемпіонату Європи. Зокрема, відзначено, що з кінця листопада 2008 року — у відповідності з графіком — тривають будівельні роботи на нижньому ярусі стадіону. На цей момент повністю завершено обстеження стану існуючих споруд, а також розроблено оновлений генплан функціонування головної спортивної арени країни під час проведення Євро-2012.

Генеральний проектувальник проаналізував вісім варіантів для досягнення максимальної місткості «Олімпійського». І врешті-решт був обраний проект, відповідно до якого, так звана чиста місткість арени до Євро-2012 складатиме 63 467 глядачів (повна місткість — 69 423). Крім того, за результатами державного тендеру були визначені дві консалтингові компанії для супроводу реконструкції — Strategіc Leіsure (Велика Британія) і Poyry Archіtects (Фінляндія).

— Виконання українською стороною своїх зобов’язань з реконструкції НСК «Олімпійський» на цей момент ми оцінюємо виключно позитивно, — зазначив Марк Тіммер. — Ми задоволені тим, як вирішуються проблемні питання, на котрих ми акцентували увагу під час попереднього візиту в листопаді 2008 року. Звісно, основна маса робіт ще попереду, і нам усім доведеться докласти великих зусиль. Однак уже тепер можемо констатувати, що реконструкція стадіону йде за графіком. Якщо позитивна динаміка зберігатиметься і надалі, то в травні ми зможемо рапортувати перед Виконавчим комітетом УЄФА: стадіон у Києві зводиться належним чином і в разі подальшого дотримання графіку робіт буде введений в експлуатацію у необхідні терміни, а саме — до червня 2011 року.

— Чи не вперше ми чуємо від експертів УЄФА з питань стадіонів такі схвальні відгуки, — зазначив Григорій Суркіс. — Це свідчення того, що нині українська сторона працює як єдина команда, а наша країна впевнено просувається до своєї мети...

* * *

«Шахтар» розпочав продаж квитків на перший матч 1/16 фіналу Кубка УЄФА з «Тоттенгемом», що пройде 19 лютого в Донецьку. Вартість квитків на цю гру — від 10 до 200 грн., повідомляє офіційний сайт «Шахтаря».

* * *

Дирекція Прем’єр-ліга України затвердила графік реєстрації та заявлення футболістів команд клубів на участь у весняній частині змагань сезону—2008/2009.

У перший день заявкового періоду — 28 січня — процедуру проходитимуть «Динамо», «Металіст», «Шахтар»; 23 лютого — «Арсенал», «Іллічівець», «Львів», «Таврія», «Харків»; 24 лютого — «Карпати», «Кривбас», «Зоря», «Чорноморець»; 25 лютого — «Ворскла», «Дніпро», «Металург» (Донецьк), «Металург» (Запоріжжя).

В. Б.