Учора відбулася прес-конференція голови оргкомітету Всеукраїнської акції «7 чудес України» Миколи Томенка, присвячена перебігу акції «7 чудесних туристських маршрутів України».

А напередодні оргкомітет акції «7 чудес України» висловив стурбованість з приводу «крадіжки інтелектуальної власності з боку Міністерства охорони навколишнього природного середовища України». У його повідомленні зазначається, що акцію «7 природних чудес України», як другий етап акції «7 чудес України», було задумано та реалізовано відомим громадським діячем Миколою Томенком та фондом «Справедлива країна». Нині проект триває в рамках акції «7 чудесних туристських маршрутів України».

При цьому наголошується, що свого часу оргкомітет акції звертався до зазначеного міністерства з проханням залучити своїх представників та посприяти у проведенні акції «7 природних чудес України», однак Мінприроди не тільки не брало участі в засіданнях оргкомітету, а й жодним чином не допомагало у проведенні цієї акції. Мало того, саме внаслідок бездіяльності міністерства один з переможців акції —НПП «Синевир» — фактично втратив статус національного та відійшов до комунальної власності.

Однак після того, як «7 природних чудес України» отримали велику підтримку та популярність в усіх регіонах України, а громадяни визнали цей проект однією з найкращих просвітницьких акцій 2008 року, Міністерство охорони навколишнього природного середовища вирішило скористатися результатами акції та за бюджетні кошти видало книгу «Це моя Україна». Це видання оформлено в стилі та з використанням бренду «7 природних чудес України», до якого міністерство не має жодного відношення. До того ж упорядники цієї книги інформують про проведення акції та розміщують інформацію, фрагментами взяту з офіційного сайту акції. А факт інтелектуальної крадіжки вирішили прикрити передмовою міністра Георгія Філіпчука та законодавчими актами Президента на підтримку охорони навколишнього середовища, зазначає оргкомітет.

Усе це відбулося без жодного узгодження чи навіть інформування ініціаторів та організаторів відповідної акції, хоча згідно з законом «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг» та свідоцтвом № 94126, виданим Державним департаментом інтелектуальної власності, всі права на використання бренду, інформації, концепції та матеріалів акцій «7 чудес України» та «7 природних чудес України» належать благодійному фонду «Справедлива країна».

Отож оргкомітет сподівається, що Міністерство охорони навколишнього природного середовища надалі не займатиметься крадіжками інтелектуальної власності, а допомагатиме фінансово чи хоча б організаційно переможцям та учасникам акції «7 природних чудес України».