Комітет з питань науки і освіти рекомендує парламенту прийняти за основу та в цілому проект постанови «Про відзначення на державному рівні 200-ї річниці Нікітського ботанічного саду — Національного наукового центру».

Його засновано 1812 року, він є однією з найстаріших науково-дослідних установ країни. За оцінками фахівців у галузі ботаніки, сад належить до числа найвідоміших у світі ботанічних установ, що включають найбільші колекції генофонду цінних рослин. Це єдине в країні сховище видового і сортового різноманіття південних плодових культур, де зібрані унікальні колекції декоративних і трав’яних рослин.

Зокрема, Нікітський ботанічний сад є провідним центром з науково-просвітницької роботи і пропаганди досягнень вітчизняної ботанічної і аграрної науки на півдні країни, центром з підготовки наукових фахівців вищої кваліфікації у сфері його діяльності.

З огляду на важливе значення установи не лише для вітчизняної, а й для світової науки, члени комітету рекомендують Верховній Раді прийняти проект постанови про відзначення 200-ї річниці з дня заснування ботанічного саду на державному рівні.

Згідно з документом Кабінет Міністрів має утворити організаційний комітет з підготовки та проведення заходів.

Державному комітету телебачення і радіомовлення рекомендовано забезпечити широке висвітлення цієї події у засобах масової інформації.

* * *

Члени комітету розглянули хід виконання рекомендацій всеукраїнського «круглого столу», на якому розглядалися основні завдання та напрями реформування системи вищої аграрної освіти.

Вони заслухали інформацію міністерств освіти і науки, аграрної політики, праці та соціальної політики.

Комітет відзначив, що бюджетні програми «Підготовка кадрів для аграрного комплексу вищими навчальними закладами І—ІІ рівнів акредитації» та «Підготовка кадрів для аграрного комплексу вищими навчальними закладами ІІІ—ІV рівнів акредитації» профінансовано на 100 відсотків.

Центральними органами виконавчої влади вдосконалюється механізм формування та розміщення державного замовлення на підготовку фахівців різних освітньо-кваліфікаційних рівнів. Зокрема, влада підтримує доцільність підпорядкування вищих аграрних навчальних закладів Міністерству аграрної політики.

Водночас народні депутати підкреслили, що не розробляються науково обґрунтовані нормативи диференційованого державного фінансування підготовки фахівців з урахуванням специфіки спеціальностей. Також не вжито заходів щодо забезпечення вузів навчальною літературою з фундаментальних, соціально-гуманітарних і загальноосвітніх предметів з грифом МОНУ.

Комітет рекомендує уряду збільшити видатки на розвиток аграрної освіти та прискорити внесення змін до Бюджетного кодексу в частині надання державних дотацій госпрозрахунковим структурним підрозділам державних аграрних вузів та закладів професійно-технічної освіти.