Приблизно так відповіли в деяких місцевих центрах зайнятості Кіровоградщини кільком безробітним членам обласної спілки журналістів України, які звернулися туди по соціальний захист. При цьому ніхто в центрах не звернув уваги на те, що ці люди протягом багатьох років сплачували страхові внески на випадок безробіття за основним місцем роботи.

Досить дивною з точки зору законодавства є й порада працівників обласної служби зайнятості вийти безробітним зі складу творчих спілок. І тоді, мовляв, виплати здійснюватимуться. У зв’язку з таким безпрецедентним нехтуванням прав громадян, гарантованих Конституцією, спілка журналістів області виступила із заявою про можливість оскарження таких дій обласної служби зайнятості у суді.

Тим часом кілька журналістів, не очікуючи продовження такого, незаконного з їхньої точки зору, трактування органами зайнятості населення Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», терміново вийшли зі спілок, щоб забезпечити своїм сім’ям хоч якийсь засіб для існування. Однак, очевидно, справа цим завершитися не може. Адже на кону — права тисяч українських журналістів (та й не тільки їх), які можуть стати безробітними завтра. Журналісти чекають офіційних роз’яснень від центральних органів служби зайнятості та від НСЖУ. Крім того, деякі журналісти у випадку відмови у виплаті допомоги з безробіття налаштовані вимагати через суд повернення їм сплачених раніше внесків.

Не коментуючи згаданий вище закон, пропоную уважно переглянути у ньому пункт 4 статті 6. «Особи, які забезпечують себе роботою самостійно (члени творчих спілок, творчі працівники, які не є членами творчих спілок), фізичні особи — суб’єкти підприємницької діяльності, особи, які виконують роботи (послуги) згідно з цивільно-правовими угодами, мають право на забезпечення за цим законом за умови сплати страховику страхових внесків». Іншими словами, навіть ті, хто не працював за основним місцем роботи, але сплачував страхові внески, мають право на виплату допомоги з безробіття. А що вже казати про штатних працівників редакцій та інших творчих організацій, нарахування внесків на обов’язкове страхування на випадок безробіття яких здійснювали бухгалтерії на загальних підставах?!

За рядком закону. Стаття 5.

Особи, які не підлягають страхуванню на випадок безробіття.

Страхуванню на випадок безробіття не підлягають: працюючі пенсіонери та особи, в яких відповідно до законодавства України виникло право на пенсію; іноземці та особи без громадянства, які тимчасово працюють за наймом в Україні, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України.

Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття»

За рядком закону. Стаття 6.

Право на матеріальне забезпечення на випадок безробіття та соціальні послуги.

1. Право на матеріальне забезпечення на випадок безробіття (далі — забезпечення) та соціальні послуги мають застраховані особи.

Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття».