Політики ведуть гостру дискусію навколо газових домовленостей з Росією

Всі країни Європейського Союзу, до яких російський газ надходить транзитом через Україну, почали знову одержувати його. Про це заявив офіційний представник Єврокомісії. Тим часом напередодні в Києві Єврокомісар з енергетичних питань Андріс Пієбалгс заявив, що у Брюсселя немає доказів того, що Україна несанкціоновано відбирала газ європейських споживачів зі своєї труби. Нагадаю, саме це і стало причиною того, що Росія на два тижні позбавила Європу тепла. Однак і вчора російські ЗМІ продовжували повідомляти про те, що саме Україна, і ніхто інший, прирекла європейців на замерзання. Шкода, що в Москві українських журналістів позбавили права голосу, не дали шансу попросити керівників Росії пред’явити документальні підтвердження своїх обвинувачень на адресу України.

Втім, у Києві нині, зважаючи на все, не дуже стурбовані відновленням іміджу країни: Президент лише вчергове підкреслив, що Україна не відчуває жодної провини за ситуацію із припиненням постачання газу до Європи. На порядку денному — складні арифметичні підрахунки ціни й з’ясування, хто переміг у газовому протистоянні. Віктор Ющенко вважає, що Київ програв, прем’єр запевняє, що їй вдалося домовитися про унікально вигідний контракт. Завтра на засіданні РНБО відбудеться розбір газових польотів.

Газове перемир’я, яке задекларували минулого тижня Президент і прем’єр, а також уряд і опозиція, завершилося. Крапка в газовому конфлікті, а саме підписання контрактів у Москві, стала початком нового жорсткого внутрішньополітичного протистояння.

Після того, як глава «Газпрому» Олексій Міллер назвав базову ціну в 450 доларів за тисячу кубометрів, на Юлію Тимошенко обрушився шквал критики. Опозиція вважає, що під час переговорів з Росією уряд не зміг відстояти національні інтереси України. Президент Віктор Ющенко також заявив, що Україна програла, і має намір 23 січня на засіданні РНБО докладно розглянути всі газові угоди.

Підрахунки Президента

Віктор Ющенко зазначив, що на цьому засіданні треба докладно переглянути документи, підписані між «Нафтогазом» і «Газпромом», оцінити їх з погляду відповідності національним інтересам і виробити оптимальні кроки, щоб мінімізувати негативні наслідки високої ціни на газ в 2009 році.

Серед іншого Президент відзначив, що необхідно буде радикально змінити відносини держави з усіма споживачами газу.

«Закладаючи базову ціну на газ 450 доларів за тис. куб. м (з урахуванням 20 відсотків знижки ціна в І кварталі становить 360 доларів), відповідно до угоди, — це явний програш», — сказав Ющенко. Президент додав, що якщо ціна на газ для України збільшується, то має збільшуватися і ставка транзиту газу.

Крім того, Ющенко заявив, що ціна на газ в ІV кварталі 2009 року має становити 132 долари за тисячу кубометрів, щоб вийти на середньорічну вартість газу 228 доларів за тисячу кубометрів.

«Всім зрозуміло, що такої ціни не буде», — підкреслив Президент. — «Нам треба зробити багато висновків щодо обслуговування населення, тому що така ціна змушує владу радикально переглянути відносини з усіма споживачами».

«Єдине, чому можна радіти, це те, що Росія відновила поставки газу для Європи й українських споживачів», — сказав Ющенко, додавши, що все інше необхідно розглядати детально й «давати відповіді на нові виклики».

У результаті домовленостей, підписаних главами «Нафтогазу» і «Газпрому», Україна недоодержить більш як 1 млрд. доларів. Таку думку висловив журналістам уповноважений Президента з енергетичних питань Богдан Соколовський.

Підрахунки прем’єра

«Це унікальні домовленості для України. І мені дивно, що люди, які знають деталі, кажуть, що десь там порушено національні інтереси України», — відповіла вчора на критику на свою адресу Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко.

«Наша аналітика дає висновок, що Україна одержала найнижчу ціну в Європі за винятком Білорусі. Навіть нижчу, ніж у Молдови, що володіє своєю газотранспортною системою разом з «Газпромом», — додала Тимошенко.

За її словами, польський прем’єр Туск повідомив їй, що середня ціна російського газу для Польщі протягом року становитиме 399 доларів.

Також, за словами Тимошенко, Німеччина має газ у середньому по 280 доларів за рахунок «спільних інвестиційних проектів з «Газпромом».

«228,8 — це справжня перемога України, я хотіла б, щоб Україна раділа своїй перемозі, а не паплюжила одне одного».

Вона також пояснила, що досягнуті нею домовленості з транзиту кращі від умов, за якими здійснювався транзит в 2008 році. Зокрема, за словами Тимошенко, ціна технічного газу для «Нафтогазу» становить 153,9 долара, тоді як торік він коштував 179,5 долара. «А вся вартість транзиту — це практично вартість технічного газу», — пояснила Тимошенко.

«Ті, хто здійснює прокачування в Європі, мають технічний газ за ціною в 2,9 разу вищою», — підкреслила прем’єр. За її словами, отримані додаткові кошти від транзиту «дадуть можливість технічно переоснастити українську газотранспортну систему».

Юлія Тимошенко також вважає одним із значних досягнень газових переговорів виключення «Росукренерго» зі схеми поставок газу.

За її словами, «сьогодні не задоволені ті, хто брав участь у хабарницьких схемах».

Підрахунки НАК «Нафтогаз» і Мінпаливенерго

НАК «Нафтогаз» заявляє, що закупівельна ціна газу для України у квітні—червні становитиме 270 доларів за тис. куб. м, у липні—вересні — 219 доларів за тис. куб. м, у жовтні—грудні — 162 долари за тис. куб. м. Про це в ефірі Першого Національного каналу повідомив заступник глави правління компанії Володимир Триколич.

Триколич зазначив, що з урахуванням викуплених 11 млрд. куб. м газу за ціною 167 доларів за тис. куб. м середньорічна вартість палива для України становитиме 228—229 доларів за тис. куб. м.

Формула розрахунку ціни, за його словами, грунтується на прив’язці до вартості мазуту і газойля.

Глава Міністерства палива і енергетики Юрій Продан, у свою чергу, заявив журналістам, що ціна на транзит російського газу через територію України вже наступного року становитиме близько 3 доларів за тис. куб. м на 100 км.

Відповідаючи на запитання, яка середня ставка на транзит в Європі, міністр сказав: «Я не рахував би середню ставку на транзит».

«Кожна країна і кожний суб’єкт, який має відповідну угоду з «Газпромом», має свою формулу й свою певну ціну. В України є, за домовленістю, відповідна формула, за якою розраховуватиметься ставка на транзит», — наголосив міністр.

Крім того, міністр зазначив, що середньорічну ціну на газ 228,8 долара за тис. кубометрів використовуватимуть під час «розрахунків цін для споживачів».

«Під час розрахунків ціни для споживачів використовуватимуть цю ціну. Наші споживачі платитимуть весь рік середньорічну ціну», — підкреслив Продан.

Підрахунки експертів

Лише одна країна в Європі — Румунія — має сьогодні більш високу ціну на російський природний газ, ніж Україна, а з урахуванням більш короткого транспортного плеча, ця ціна є максимально високою в Європі. Таку думку висловив керівник Центру енергетичних досліджень Костянтин Бородін.

На думку Бородіна, якщо взяти як базову ціну для Німеччини близько 450 доларів, до формули розрахунку якої, судячи з наявних даних, наближена формула ціни на газ для України, то від неї треба було б відняти витрати на транспортування 50—80 доларів.

«Тому з урахуванням 20 відсотків знижки ціна має становити 320, а не 360 доларів», — підкреслив експерт.

Він зазначив, що представник «Газпрому» у вівторок спрогнозував середньорічну ціну газу для Європи в 2008 році в 280 доларів, тому озвучена прем’єром Юлією Тимошенко ціна в 228,8 долара означає лише умоглядну знижку в кілька доларів.

Директор міжнародних програм Центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова Валерій Чалий вважає, що «домовленості з газу сьогодні не можна назвати перемогою або поразкою, це реалії, з якими сьогодні треба жити і шукати відповіді на виклики, які виникли».

За словами Чалого, тільки після того, як експерти проаналізують документи (до речі, формула ціни, за словами глави «Газпрому» Олексія Міллера, є конфіденційною інформацією господарюючих суб’єктів. — «Голос України») або хоча б чіткі параметри всіх досягнутих домовленостей, можна буде давати які-небудь оцінки. «Тому що питання взаємодії в цій сфері — це цілий комплекс взаємозалежних рішень: і те, звідки брати технологічний газ для перекачування й транспортування, і те, хто реекспортує газ, як здійснюється торгівля на внутрішньому ринку, як вирішуються питання із цілим комплексом усього газового внутрішнього ринку й зовнішнього експорту. Цих всіх даних на сьогодні немає. Тому оцінки можуть бути досить умовні», — зазначив експерт в інтерв’ю журналістам.