Історію треба не тільки пам’ятати, а й виносити з неї найголовніші уроки, які були б надійним містком між минулим, сьогоденням і майбутнім. На цьому наголосив народний депутат від БЮТ, голова Всеукраїнського товариства «Просвіта» Павло Мовчан під час «круглого столу» на тему «Уроки історії». Акція відбулася з нагоди 90-ї річниці Великої злуки, коли згідно з ІV Універсалом Директорії Українська Народна Республіка возз’єдналась із Західно-Українською Народною Республікою в єдину соборну державу.

«Ми повинні й нині пам’ятати, як на зорі нашої державності те, що швидко здобувалося, швидко і втрачалося, і не переносити гіркоту тих поразок на день сьогоднішній», — наголосив він.

Народний депутат підкреслив, що сила Української держави була, є і залишатиметься в єдності всіх українських земель, а поразки Української революції 1917—1919 років мають нагадувати про формування на сучасному етапі державотворення якісно нової політичної еліти, справжнього цвіту української нації, яка зможе гідно відповідати на всі геополітичні виклики, які нині постають перед країною.

Водночас учасники «круглого столу», на якому були присутні провідні українські науковці, історики, політичні та громадські діячі, наголосили на тому, що День соборності, встановлений указом Президента 22 січня 1999 року як загальнодержавне свято, має по праву стати загальнонародним, оскільки саме цей день 1919 року поклав початок утвердженню українського державотворчого процесу.