Національний банк України протягом останніх місяців діє всупереч Конституції, згідно зі статтями 99 та 100 якої він має забезпечувати стабільність грошової одиниці. Таке звинувачення висунув на прес-конференції у Чернігові народний депутат України Олег Ляшко (на знімку).

За його словами, НБУ свідомо понижує гривню та дестабілізує ситуацію на валютному ринку. Мільярди гривень, які він виділяв зі своїх резервів на рефінансування окремих комерційних банків, не використовувалися за прямим призначенням, а витрачалися на купівлю валюти на міжбанківському валютному ринку з метою спекуляцій. Це cпровокувало ще більший попит на долари і євро, а отже, зростання їхнього курсу.

На думку народного депутата, Національний банк має негайно отримати нового керівника і змінити свій керівний склад. Новій команді НБУ слід навести порядок з обмінним курсом гривні, з відсотками по кредитах підприємствам.

Олег Ляшко вважає, що в умовах газової колізії не всі політичні сили мали виважену позицію, деякі діяли всупереч національним інтересам на користь «тіньового» бізнесу. Ініціювання питання про відставку уряду — це передусім спроба лобістів «Росукренерго» залишити старі схеми без змін.

— Фактично відставка уряду як така наразі неможлива, — заявив народний депутат. — Згідно з Конституцією уряд навіть після голосування за його відставку мусить у статусі виконувачів обов’язків працювати доти, доки не буде створено нову коаліцію. А її сформувати у нинішніх реаліях неможливо.

На переконання О. Ляшка, група Фірташа—Бойка у складі Партії регіонів, прагнучи зберегти посередницьку структуру «Росукренерго», перешкоджала уряду Тимошенко домовлятися з Росією на вигідних умовах. Депутат, зокрема, як доказ навів висловлювання глави російського уряду Володимира Путіна від 17 січня, що на перебіг переговорів Росії та України з газу дуже вплинули газові інтереси української опозиції.

О. Ляшко зауважив: уряд Тимошенко, незважаючи на труднощі та перешкоди, завдяки грамотній та продуманій політиці завчасно підготував Україну до «газової» атаки. Накопичені у сховищах 17 мільярдів кубічних метрів газу, відсутність боргів перед «Газпромом» — це ті головні інструменти, які стали важливими козирями в переговорному процесі. Перехід на європейську формулу ціноутворення у питаннях постачання газу, на думку народного депутата, принесе лише користь Україні.

Торкнувся політик і питань життя Чернігівської області. У 2008 році, повідомив він, народні депутати від БЮТ чимало допомогли Придесенню у питанні газифікації сіл, будівництві автошляхів тощо. Особливо О. Ляшко відзначив діяльність колеги по Верховній Раді Івана Куровського, який виділив понад 6 мільйонів особистих коштів на благодійні акції, соціальні проекти. Обранці від БЮТ намагатимуться, щоб і цього року в області було утримано високий темп у газифікації сіл, будівництві соціально-важливих об’єктів.

Чернігів.

Фото автора.