щодо ситуації з постачанням газу до України та Європи з боку Російської Федерації, виголошена на сесії Верховної Ради 16 січня 2009 року

Кожного року в грудні громадяни європейських країн включно з Україною з жахом очікують, а що цього разу може утнути режим Путіна в постачанні газу. Всі вже звикли до шантажу, брехливих заяв і залякувань, але вперше всі ми стикнулися з брутальним порушенням і фактичним нехтуванням договірними зобов’язаннями з боку Росії.

Цього року російське керівництво у брутальний цинічний спосіб продемонструвало всій Європі свою нецивілізовану суть. Безперечно, ми добре розуміємо, що вістря атаки російського авторитарного режиму було спрямоване саме проти України. Впродовж минулого року велася нечувана інформаційна війна проти України, з використанням контрольованих державою ЗМІ. Заяви про те, що «українці крадуть газ», були найм’якшими висловлюваннями російських політиків, які пролунали останнім часом.

Ми чудово розуміємо, що Росія спить і бачить Україну на колінах, яка після такої масованої атаки з від’єднання газу повинна була б подарувати свою найбільшу в Європі газотранспортну систему.

Але стався прокол — Росія не врахувала, що Україна, на відміну від ситуації січня 2006 року, має достатньо запасів газу, щоб протистояти цій атаці і забезпечити своїх громадян газом і теплом.

Ще з 2005 року Росія постійно використовує шантаж та залякування з метою «покарання» України за демократичні перетворення. Саме колосальний розрив у демократичних цінностях, які сповідує Україна і Росія, став кісткою в горлі російських шовіністів, які за допомогою газу намагаються спаплюжити імідж України.

Вдруге створена Росією газова криза демонструє нову якість російського газового монополізму, що використовується як інструмент тиску в міжнародних справах. На додаток до військової агресії проти Грузії та нехтування міжнародними правилами поведінки, в частині, що стосується Європейський енергетичної хартії, Росія демонструє міжнародній спільноті свою нецивілізовану та агресивну природу.

Водночас цього разу всі на власні очі змогли переконатися, на що здатні кремлівські вожді, використовуючи газ як зброю і кидаючи цим виклик усій цивілізованій Європі. З метою застосування шантажу у зимовий, морозний, період Росія вперто відмовляється від укладання з Україною довгострокових контрактів на постачання газу і його транзит у західному напрямку з прозорими умовами, що відповідають Європейській енергетичній хартії. До речі, Росія, яка останнім часом згадала про існування цієї хартії, вперто відмовляється її ратифікувати і дотримуватися її принципів, чим ще раз підтверджує свою нецивілізовану поведінку у питаннях постачання газу.

Україна повинна вимагати переходу на європейські ціни на транзит російського газу територією нашої держави. Ми повинні перестати дотувати економіку Росії, встановлюючи необгрунтований тариф на транзит, що в тричі-п’ятеро нижчий від ринкового. А що стосується середньоєвропейської ціни на газ у 450 доларів, яку так полюбляють згадувати кремлівські патрони і їхні прихвосні, то це все одно, що вимірювати середню температуру по лікарні. Сьогодні такої ціни не існує. Мало того, ми повинні укладати контракти на транзит російського газу не з «Газпромом», а з європейськими споживачами напряму. Необхідно перевести на ринкові засади орендну плату за використання об’єктів нерухомості і земельних ділянок ЧМФ РФ.

Народний рух України переконаний, що в ситуації, яка склалася, українське керівництво діяло абсолютно адекватно. Україна повинна вибудувати з Росією цивілізовані зрозумілі стосунки за ринковими принципами, інакше газових лихоманок у майбутньому нам не уникнути.

Друкується за рахунок квоти фракції «Наша Україна—Народна самооборона».