Парламент нарешті запрацював у звичайному режимі. Але у кожного парламентарія — своє бачення політичної та економічної ситуації в нашій державі, а також ролі вищого законодавчого органу. Про це розмова з народним депутатом України, головою підкомітету з питань забезпечення діяльності Верховної Ради України Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради Василем КРАВЧУКОМ (на знімку).

— Чому новий рік розпочався з таких складнощів у політичному та економічному житті держави? Як у цій ситуації має діяти парламент?

— У тому, що нині складно не тільки Україні, а й усьому світові, домінують об’єктивні причини. Першопричиною є світова фінансово-економічна криза, яка, на жаль, зачепила і нашу державу. А вже як наслідок — непорозуміння і політична криза всередині держави, бо політичні сили не можуть усвідомити, що коли корабель може потонути, то треба всім його рятувати, а не боротися за те, хто керуватиме тонучим кораблем. Нині є багато популістських фраз, рішень, дій з боку опозиції, опозиційного уряду, вони хочуть показати, що урядом Юлії Тимошенко все робиться не так. Вони все заперечують. А зараз найбільше потрібний конструктивізм, спільна позиція. Дякувати Богу, хоча б прийняли бюджет на 2009 рік. Бо якби не проголосували в останні дні 2008 року за бюджет, не уявляю, яке було б соціальне напруження в державі, що робили б наші пенсіонери, бюджетники. Адже за принципом 1/12 до кошторису минулого року бюджет поділити неможливо. Все звалилося на одну голову і тендітні плечі Прем’єр-міністра, і їй нині, окрім економічної кризи, доводиться ще боротися з політичною, доводити опозиції, що треба спільно працювати і приймати закони для України, а не для певної політичної сили.

— Наскільки вагомими чи небезпечними є, на вашу думку, заклики опозиції до відставки уряду?

— Нашим політикам, моїм колегам по парламенту з протилежного політичного табору треба пам’ятати народну мудрість — коней на переправі не міняють. Опозиція стимулює і тисне, щоб внести до порядку денного резолюцію про недовіру уряду. Але не можна цього робити, бо і так важко. Це все одно, що кинути напризволяще без водія автомобіль на великій швидкості, коли він котиться без гальм, та ще й з горба, коли в такому загоні економіка, немає податкових платежів, сплати по всіх фондах, йде хвиля скорочень, безробіття. Причина цього не лише всередині держави Україна, таке відбувається по всьому світові. Але цього не хочуть зрозуміти навіть досвідчені політики. Сьогодні навпаки треба згуртуватися і довести, що ми всі є патріотами України.

— Що, на вашу думку, може конкретно зробити парламент, щоб допомогти урядові, країні вийти з кризи?

— Верховна Рада проголосувала закон про тимчасові слідчі та спеціальні комісії, який вже 10 років стоїть на порядку денному. Це закон, який демонструє демократичність держави, коли парламент за певні антизаконні, антинародні, антидержавні, кримінальні злочинні дії може за прискореною процедурою створити комісію і надати оцінку діянням будь-якої посадової особи, в тому числі й Президента. Першочергові завдання парламенту в тому, щоб згуртуватися і приймати антикризові закони, спрямовані на збереження робочих місць, наповнення фондів — зайнятості, пенсійного та ін., щоб виплачувалися зарплати і пенсії.

Я тривалий період працював у сільському господарстві, очолював досить потужне сільськогосподарське підприємство, тож мені болить тема села. Нещодавно Президент заветував ухвалений парламентом закон, спрямований на подолання кризи в АПК в частині банківського напряму, пролонгування кредитів тощо. А через два місяці треба сіяти. Україна — аграрна держава, яка може бути експортером, годувати хлібом усю Європу. На мою думку, вето має бути подолано, можна врахувати певні поправки Президента, але аграрну галузь треба підтримувати обов’язково. Не хочу принижувати роль інших галузей, але якщо в сільському господарстві проґавив хоча б два тижні, не посіяв — то і не збереш. Роль парламенту має полягати в тому, щоб підтримувати на законодавчому рівні, де важко — у сільському господарстві, вугільній галузі, металургії. А не гризтися і доводити, хто краще може керувати в парламенті чи уряді.

— До депутатства ви працювали в Теофіпольському районі на Хмельниччині, який протягом останніх десяти років посідає перше місце в області за сільськогосподарським виробництвом. Що може зробити парламент для підтримки аграрної галузі?

— Коли я приїжджаю в округ, зустрічаюся з виборцями, колегами, у всіх основне питання: що буде в аграрному секторі? До парламенту внесено закон від БЮТ і Блоку Литвина про підтримку аграрної галузі, щоб було регулювання урядом цін на сільськогосподарську продукцію. Бо та вакханалія, яка твориться на аграрному ринку, може призвести до того, що взагалі можемо втратити галузь. Для того й існує законодавчий орган у державі, щоб реагувати на будь-яку проблему, яка є у державі, вирішувати її прийняттям відповідних законів, щоб наші селяни не були обділені державою. Парламент проголосував за збереження фіксованого сільськогосподарського податку, пільги з ПДВ, дотацію на продукцію тваринництва, переробним підприємствам. І я, у свою чергу, і надалі робитиму все для того, щоб лобіювати, у хорошому значенні цього слова, розвиток аграрного виробництва.

Розмовляла Юліана ШЕВЧУК.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.