Свинська справа у сільськогосподарській асоціації «Нива Переяславщини», що на Київщині, поставлена на широку ногу. Сучасний свинокомплекс (таких налічується за підприємством два, а зараз — будують третій) столичних журналістів вразив не лише розмірами, а насамперед суворими санітарними вимогами. Пишучу і знімаючу братію зустріли на фермі радо, але пустили всередину лише тих, хто зголосився пройти процедуру перевдягання. Спочатку на вході довелося залишити верхній одяг і взуття, а у «санітарному шлюзі» наказали «зняти усе своє» й убратися в одноразовий суцільний комбінезон з розрізами лише для рук і обличчя.

Такі застереження на фермі пояснили намаганням захистити свиней від інфекцій. Адже лікування «п’ятачків» антибіотиками — навіть якщо воно й пройде без ускладнень — на якості м’яса неодмінно позначиться. Невелика кількість персоналу, а обслуговує один комплекс 12 осіб, зокрема, також обумовлена бажанням мінімізувати участь людини у виробництві.

Продуктивність двох нині діючих комплексів становить шість тисяч тонн м’яса щороку і торік, приміром, вони дали 42 мільйони гривень прибутків. Приміщення «нашпиговані» автоматикою. Перепрошую за некоректне порівняння, але свиням, схоже, живеться комфортніше, ніж у нашій державі багатьом громадянам. За раціоном і часом годування збалансованими кормами слідкує комп’ютер. Тут усі людські зручності: обігрів та вентиляція приміщень, світло, холодна та гаряча вода і навіть каналізація, що являє собою самопливну систему видалення гною. Вона дає можливість продукти життєдіяльності тварин «складувати» у спеціальних резервуарах. А восени, «після дозрівання», таке біодобриво зі сховищ йде на поля, даючи значну прибавку врожаю. Зернових — додатково до 15 центнерів з гектара. До речі, нині підприємство орендує 14 тисяч гектарів землі.

Як розповів засновник «Ниви Переяславщини» Олександр Мостіпан (на знімку), напівтуші «на ура» забирають столичні супермаркети. Сьогодні свинина на внутрішньому ринку за рівнем продажу майже наздогнала курятину. Яловичини у структурі реалізації тільки відсотків 10. Тому на підприємстві свіже м’ясо — головний продукт. Тут не бачать поки що доцільності диверсифікувати виробництво: зайнятись вирощуванням великої рогатої худоби або вдаватися до продукування ковбас чи копченостей. Але свинина має надходити до торгової мережі й якомога довше залишатися свіжою. Цьому сприятиме придбане нове австрійське обладнання. Планується, наступного місяця почне працювати цех фасування. Технологія дасть можливість за температури до плюс 5 градусів зберігати м’ясо впродовж десяти днів. Причому жодних консервантів для цього використовувати не треба, а на вигляд воно як тільки-но порізане. Секрет у тому, що до герметичної упаковки закачується інертний газ. Тож м’ясо не псується. За цими технологіями працюють в об’єднаній Європі.

Фото автора.