Учора Конституційний Суд оприлюднив рішення, яким визнав таким, що відповідає Конституції, Указ Президента «Про деякі питання керівництва зовнішньоекономічною діяльністю» від 4.06.2008 р.

Зокрема, в указі передбачено, що кандидатури на керівні посади в Міністерстві закордонних справ, генерального консула, радника-посланника, радника дипломатичного представництва України в іноземній державі, а також керівництво Дипломатичної академії України при МЗС попередньо погоджуються в установленому порядку з Президентом; матеріали щодо погодження кандидатур на посади першого заступника, заступника міністра закордонних справ України подаються Президенту України міністром закордонних справ України до внесення Кабміну подань про призначення відповідних осіб на зазначені посади.

У своєму рішенні КС зазначив, що попереднє погодження кандидатур на посади в МЗС, передбачене в указі, є процедурою узгодження дій міністра закордонних справ з Президентом стосовно призначення цих посадових осіб. Таке попереднє погодження не підміняє самого рішення про призначення цих осіб як вольового акту посадових осіб або органів, до чиєї компетенції це належить, і не може розглядатись як обов’язкова складова цього рішення. Видавши указ, Президент не втрутився в компетенцію Кабміну.