Вітчизняні цукрові заводи станом на 20 січня виробили 1 мільйон 568 тисяч тонн солодкого піску з буряку врожаю-2008.

Зважаючи на все, цифру цю можна вважати підсумковою, зазначають у Національній асоціації цукровиробників «Укрцукор». Вона навряд чи зміниться, тому що 69 підприємств галузі завершили сезон. Коренеплоди продовжує переробляти лише один — Яреськівський цукровий завод, що на Полтавщині. Але й там сировини залишилося 15 тисяч тонн — на п’ять днів роботи. Хоча наша країна з’їдає за рік більш як 1,8 мільйона тонн цукру, солодкого голоду, запевняють фахівці, не передбачається. Перехідні запаси стратегічного продукту на початок виробничого сезону, тобто на вересень минулого року, перевищили 930 тисяч тонн.

Тут варто згадати: роком раніше ми зварили 1,86 мільйона тонн цукру. Експерти зазначають: зниження виробничих показників не дивує. Збиральні площі під буряком зменшилися майже на третину. За даними Держкомстату, валовий збір порівняно з 2007-м скоротився на 19,2 відсотка і становить 13,7 мільйона тонн. Показник бурякового валу дещо «підправила» врожайність корінців, яка зросла в середньому до 355 центнерів з гектара проти 294 ц/га в сезоні-2007.

У наших сусідів справи із цукром кращі. Росія побила історичний рекорд у виробництві солодкого піску з буряку, виробивши його 3,49 мільйона тонн, повідомляє «АПК-Інформ». До того ж зростання відбулося в умовах скорочення посівних площ під коренеплодами. Насамперед це стало можливим завдяки сприятливим погодним умовам для вирощування цукрового буряку. Крім того, господарства використовували сучасні агротехнології, високоякісне насіння і засоби захисту рослин. У результаті врожайність коренеплодів також стала рекордною — 360 центнерів з гектара проти 290 ц/га в 2007-му.