Заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко (на знімку) провів зустріч з головою і заступником Державного комітету України у справах ветеранів — Ігорем Плосконосом та Володимиром Ситником. На зустрічі обговорювалися заходи стосовно підготовки та відзначення Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав і 20-ї річниці виведення військ колишнього СРСР з Республіки Афганістан.

Керівники комітету констатували: не всі обласні та районні адміністрації з належною увагою готуються до відзначення цієї події. Незважаючи на це, всі заходи, що передбачені розпорядженням Кабінету Міністрів, відбудуться. Зокрема, 12 лютого 2009 року в Національному палаці мистецтв «Україна» пройдуть урочисті збори учасників бойових дій на території інших держав, представників Збройних сил та громадськості.

Водночас Микола Томенко зазначив, що 15 січня цього року Верховна Рада ухвалила законопроект «Щодо соціального захисту членів сімей учасників бойових дій та щодо поховання учасників бойових дій» і запропонувала термін набуття його чинності з першого липня 2009 року.

«Мій виступ на підтримку цього законопроекту, зокрема, стосувався необхідності поваги держави передовсім до родин учасників бойових дій та до тих родин, рідні яких загинули. Важливо, що цей закон прийнято напередодні 20-річчя виведення військ з Афганістану», — сказав М. Томенко.

Законопроектом, зокрема, передбачається безоплатне поховання учасників бойових дій, він розширює коло осіб, на яких поширюються умови соціального захисту згідно із Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». А саме — на дружин (чоловіків), які не одружилися вдруге, батьків, неповнолітніх дітей померлих учасників бойових дій, нагороджених за бойові дії державними нагородами (крім ювілейних).

Заступник Голови Верховної Ради та керівництво Державного комітету в справах ветеранів звернулися до уряду з проханням погодити, а до Президента — підписати даний законопроект.

Прес-служба М. Томенка.