Голова Верховної Ради України Володимир Литвин у п’ятницю провів зустріч з міністром закордонних справ Республіки Польща Радославом Сікорським.

Сторони обговорили широке коло питань двосторонніх відносин, у тому числі, їх міжпарламентську складову, а також деякі аспекти євроатлантичної інтеграції України.

У ході зустрічі наголошувалося на важливості поглиблення українсько-польської співпраці в економічній сфері. Голова Верховної Ради України, зокрема, висловив думку про необхідність ухвалення «взаємовигідних рішень, які створять додаткові стимули для розвитку економік» України та Польщі, та забезпечення їх підтримки на законодавчому рівні.

В. Литвин та Р. Сікорський висловилися за активізацію міжпарламентських відносин, зокрема, Голова Верховної Ради України запропонував провести чергове засідання Міжпарламентської асамблеї України, Польщі та Литви.

Під час зустрічі відбувся обмін думками щодо політичних процесів в Україні та Польщі, а також щодо можливих шляхів розв’язання конфлікту у газовій сфері, який, за словами Голови Верховної Ради України, «набув загальноєвропейського забарвлення».

«Президенту, Прем’єр-міністру і парламенту необхідно говорити в один голос, єдиною мовою, ухвалювати рішення, які б відповідали інтересам України і враховували позицію усіх зацікавлених сторін, — сказав В. Литвин. — Влада має винести з цієї ситуації урок, у тому числі, в інформаційній сфері». При цьому Голова Верховної Ради України вкотре наголосив на необхідності забезпечення прозорості відносин у газовій сфері.

Голова Верховної Ради України також висловив думку, що усі гілки влади мають спільно визначити національні пріоритети і шляхи забезпечення їх реалізації. «Треба мати стратегічну мету і чітко визначити етапи її досягнення», — сказав В. Литвин.

За словами В. Литвина, необхідно прийняти «документ про системну роботу», і таким документом могли б стати програма діяльності уряду разом із законом про засади внутрішньої та зовнішньої політики, які мають ухвалюватися з обов’язковим врахуванням «настрою людей».

Прес-служба Верховної Ради України.