Федерація профспілок України висловлює крайню стурбованість трудящих ситуацією, що склалася у зв’язку із зупинкою підприємств низки галузей економіки внаслідок непостачання природного газу. Особливо постраждали хімічні, металургійні підприємства, які є провідними вітчизняними експортерами і забезпечують надходження в Україну валюти, формують значну частину валового внутрішнього продукту і бюджету держави. Зриваються договори та контракти на постачання продукції, що негативно позначилося також на роботі суміжних галузей, працівники втрачають роботу і зарплату, порушуються їхні соціально-економічні та трудові права. Усе це створює реальну загрозу поглиблення фінансово-економічної кризи.

Катастрофічна ситуація в хімічній галузі. Усі шість азотних підприємств, що використовують газ як сировину, зупинено.

Украй складна ситуація в металургійному комплексі. Станом на 11 січня 2009 року із 42 мартенівських печей зупинено 31, з 13 електропечей — 10, не працює половина конвертерів і більше третини доменних печей.

На більшості підприємств галузі запроваджено скорочений режим робочого часу та інші соціально-трудові обмеження. Повідомлення із 76 найбільших підприємств галузі, де працює 356 тисяч осіб (65% загальної чисельності тих, що працюють у галузі), свідчать про те, що соціально-трудові обмеження торкнулися 222 тисяч осіб. Фактично у цих колективах постраждало дві третини працівників.

Загалом заручниками бездіяльності влади у подоланні газової проблеми вже стали мільйони громадян України. Адже відбувається скорочення теплопостачання в оселі, дитячі заклади, навчальні установи, лікарні. Некомпетентні й безвідповідальні дії можновладців є вкрай небезпечними і можуть призвести до економічної та соціальної катастрофи.

Федерація профспілок України постійно вимагає від влади вирішувати життєво важливі проблеми громадян шляхом соціального діалогу, конструктивної взаємодії. Відбувалися робочі зустрічі з керівниками уряду, вносилися відповідні конструктивні пропозиції.

Профспілки вимагають невідкладного вироблення та прийняття ефективної і зрозумілої для українського суспільства програми подолання фінансово-економічної кризи, відродження вітчизняного виробництва та надійного забезпечення життєвих потреб громадян. Необхідно терміново розробити за участю профспілок і роботодавців комплексні урядові програми щодо збереження і розвитку робочих місць, захисту вітчизняних товаровиробників і розвитку внутрішнього ринку, а при прийнятті антикризових рішень захистити зміст та обсяг існуючих трудових, соціально-економічних прав працівників та пенсіонерів, не допустити зниження рівня їхнього життя.

У грудні 2008 року Федерація профспілок змушена була вдатися до масових попереджувальних протестних акцій з вимогою негайного запровадження комплексних антикризових дій з метою захисту вітчизняних підприємств, збереження робочих місць, заробітних плат і соціальних гарантій.

Однак єдиною реакцією влади стали обіцянки. Норми законів та досягнуті домовленості не виконуються. Таке зневажливе ставлення до соціального діалогу при вирішенні найважливіших питань життя трудящих є неприпустимим.

Федерація профспілок України заявляє про свою незгоду з діями влади і вимагає від Кабінету Міністрів України негайно вжити вичерпних заходів щодо забезпечення природним газом підприємств вітчизняної промисловості, теплокомуненерго. Кожен крок повинен бути прозорим, підконтрольним громадськості і відповідати інтересам народу України.

Василь ХАРА, голова Федерації профспілок України, народний депутат України.