У мальовничому куточку Києва, на Трухановому острові, з ініціативи фахівців міської благодійної організації «Дитячий оздоровчо-спортивний клуб «Мала флотилія», було проведено чудове лижне свято, присвячене зимовим канікулам. На нього запросили дітей і дорослих. Тож вік учасників був від п’яти до шістдесяти і більше років. Чудова зимова погода, якої так давно не було в Києві, давала підстави сподіватися на масовість заходу. Зрештою зібралося понад 60 дітей і дорослих.

Як і передбачалося, не всі мали власні лижі. А на Трухановому острові, на жаль, уже не функціонують, як колись, прокатні бази. Тому за тиждень до свята тренери клубу «Мала флотилія» з вихованцями підготували резервні лижі для тих, хто їх потребував. Але коли почалась реєстрація учасників, виявилось, що підготованого резерву забракло. Добре, що спортивна база «Зеніт» київських профспілок, з керівництвом якої ми співпрацюємо, розташована поруч. Звідти отримали допомогу.

Батько нашого вихованця Олексія Орлюка на своєму авто привіз лижі на місце старту. Щоправда, довелося полагодити кріплення. Допоміг батько вихованки ДЮСШ Олени Пилипенко, в якого виявилися необхідні інструменти. Після реєстрації Артем Яремчук з ДЮСШ Палацу школярів та юнацтва провів маршрутом усіх учасників перегонів.

Дистанцію в 1000 метрів з успіхом подолали обізнані з лижами 9—12-річні спортсмени, а також діти та дорослі, які ніколи не стояли на лижах. Приємно було бачити, як вони проявляли силу волі і кмітливість, щоб, попри брак досвіду, дістатися фінішу. І святкували цього дня перемогу над собою.

Найкращими серед дітей стали Влад Мусаелян (9 років), Даніїл Богданович (11 років) і Олена Пилипенко (11 років). Серед юнаків-спортсменів відзначились Артем Яремчук (16 років), Антон Ткач (15 років) та Олександр Бондарук (16 років). Дуже енергійними виявилися батьківські дуети наших вихованців — Ольга і Олександр Орлюки, Наталя і Юрій Куци, які стали справжнім прикладом ставлення до фізичної культури і здорового способу життя.

Серед ветеранів спорту чудову фізичну підготовку і юнацьке завзяття продемонстрували тренер ДЮСШ, майстер спорту Наталія Бартеньова (48 років), яка виховує двох синів і майже на ентузіазмі готує гідну зміну майстрам. Поряд з нею продемонстрував присутнім фізичну підготовку майстер спорту Юрій Круковський (66 років).

А потім настав урочистий момент, коли призерам були вручені дипломи, цінні подарунки, пам’ятні значки клубу «Мала флотилія». Свої нагороди отримали і дорослі. На прощання всі учасники висловлювали бажання бодай іще раз цієї зими вийти на лижню.

Проведене свято показало, що Труханів острів неодмінно повинен стати Національним парком здорового способу життя і спорту. Що тут необхідно відродити пункти прокату як зимового, так і літнього спортивного знаряддя, що цей диво-острів має стати для киян і гостей міста доступною здравницею. Тоді й мрії про здорову націю стануть реальними.

Всеслав КОВГАН, заслужений тренер України, кандидат медичних наук, директор міської благодійної організації «Дитячий оздоровчо-спортивний клуб «Мала флотилія».

Фото Анатолія КИСЛОВА.