Наступна, четверта, сесія Верховної Ради України буде напружена — вже сьогодні в парламенті зареєстровано понад тисячу законопроектів. Голова Верховної Ради Володимир Литвин назвав на підсумковій прес-конференції основні завдання для парламенту: економічні закони, включаючи фінансову сферу; гуманітарна складова; проблема енергозбереження, з урахуванням того, що це буде темою номер один для України.

Ще один напрям — судова реформа, спрямована на те, щоб третя влада перестала демонструвати політичні симпатії, особливо напередодні офіційного початку президентської кампанії. За словами В. Литвина, вичерпні рішення треба прийняти і щодо підготовки до Євро-2012. А головне — напрацювати закон про основні засади внутрішньої та зовнішньої політики, а також зміни до держбюджету-2009. Але це, зауважив В. Литвин, повинна бути спільна робота, а не так, як нині, коли Президент запрошує на нараду міністрів вибірково, уряд проводить свої засідання, а Верховна Рада намагається розірватися між ними. На думку Голови Верховної Ради, повинна бути створена спільна робоча група, яка має проаналізувати економічні процеси у країні і зробити все для того, щоб увести їх у нормальне передбачуване річище. А головне політичне завдання — повернути довіру людей до інститутів і гілок влади. «Бо без довіри вирішити надзвичайно складні проблеми буде неможливо», — наголосив В. Литвин.

У і Р сиділи на трубі...

Перемовини стосовно постачання російського газу В. Литвин оцінив позитивно зі сподіванням на те, що протистояння у газовій сфері закінчиться. «Але від цього програли всі, переможців не буде», — вважає Голова Верховної Ради. Адже відновити потім роботу промисловості буде доволі непросто. До того ж В. Литвин застеріг від того, щоб рішення про те, що Україна одразу переходить на європейську формулу обрахування ціни на газ, не вилилось у поглиблення політичного протистояння. Глава парламенту повідомив, що мав розмову з Надзвичайним і Повноважним Послом України у Російській Федерації, а також із головою «Нафтогазу». Ціна на газ, за словами В. Литвина, становитиме в межах 240—250 доларів із урахуванням того, що вартість газу буде зменшуватися відповідно до падіння цін на нафту. «Тобто ми сподіваємося, що вийдемо на те, з чого починали», — сказав Голова Верховної Ради.

В. Литвин назвав реальними перспективи утворення газотранспортного консорціуму, виходячи з того, що Росія має газ, а ми маємо трубу і можемо не просто прокачувати газ і забезпечувати Україну блакитним паливом у необхідних обсягах, а й заробляти на цій трубі, зберегти свої економічні та політичні важелі. «Тому рано чи пізно ми повернемося до газового консорціуму — Україна, Росія, Європейський Союз, — вважає Голова Верховної Ради. — У нас є труба, транзитні можливості, у Росії — газ. Газовий консорціум я бачу так: щоб Україна мала доступ до газових родовищ у Росії і могла брати участь в їх освоєнні і відповідно транспортуванні газу».

Глава парламенту також додав, що людей не цікавить — є посередник у постачанні газу чи немає, хто доставляє газ, їх цікавить одне — щоб газ був у домівках, на виробництві, бо від цього залежать зарплати і відрахування до бюджету, і щоб газ був за прийнятною ціною.

На високих посадах повинні працювати професіонали

Відповідаючи на запитання, чи готовий узяти Блок Литвина на себе відповідальність за стан у державі в разі отримання посад в уряді, Володимир Литвин наголосив, що він уже взяв на себе всю відповідальність за те, що відбувається у країні. «Верховна Рада зробила все, щоб підхопити країну, що падає», — сказав він. За рік, що минув, із 155 пленарних засідань, які мали відбутися у парламенті, 55 засідань парламент не працював. І це ще більше посилювало напруження в політичних стосунках, невизначеність і протистояння у країні.

Нині Блок Литвина, за словами його лідера, не вимагає посад в уряді. Водночас В. Литвин вважає, що треба відійти від квотного принципу призначення на високі посади, а членами уряду мають працювати лише хороші фахівці та професіонали. Голова Верховної Ради також висловився за розгляд і прийняття програми діяльності уряду, яка повинна бути результатом колективних напрацювань. До того ж парламент має виконати свою контрольну функцію — забезпечити, щоб прийняті парламентом рішення були безумовно виконані.

А що далі?

Постановці питання про недовіру уряду, за словами В. Литвина, має передувати відповідь на ключове запитання: а що далі? Адже хоча сьогодні є за що критикувати владу, включаючи Кабінет Міністрів, треба думати, як не призвести до руйнації країни. На думку В. Литвина, якщо будуть підстави сформувати нову коаліцію, тоді можна й вирішувати питання стосовно уряду. Але в разі постановки питання лише про відставку уряду, далі процеси можуть розвиватися ще гірше і буде остаточно втрачено керованість у державі. Те саме стосується і питання про імпічмент Президента, в якому домінує політичний підхід. «Закон про тимчасові слідчі та спеціальні комісії Верховної Ради — це насамперед інструмент опозиції контролювати владу, — зауважив глава парламенту. — Але цей інструмент не повинен бути перетворений на засіб боротьби і зведення рахунків між політиками та між кланами». Він вважає, що варто очікувати вето на цей закон, але, враховуючи велику кількість депутатів, які проголосували за ухвалення закону в цілому, потенціал для подолання президентського вето є надзвичайно великим.

Глава парламенту також нагадав про закон про організацію роботи Верховної Ради, який надає Регламенту статусу закону, але Президент відмовився його підписувати, незважаючи на те, що парламент подолав вето на цей закон. В. Литвин повідомив, що звернувся до Президента з пропозицією не започатковувати практику підписання законів Головою Верховної Ради і підписати закон в установленому порядку й оприлюднити його. «Якщо він відмовиться це зробити, я буду змушений виконати волю Верховної Ради, підписати й оприлюднити цей закон, — зазначив глава парламенту. — Бо йдеться про виконання Конституції».

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.