Показати нове своє і одночасно ознайомитися з тим, що є в інших, мали можливість усі присутні на першому Фестивалі соціальних проектів, який нещодавно проходив у Києві. На ньому було представлено близько сорока таких проектів майже з усіх регіонів України. А започаткувала фестиваль Державна соціальна служба для сім’ї, дітей та молоді, що діє у складі Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту.

Представлені соціальні проекти спрямовані на вирішення актуальних суспільних проблем, їхня мета — зробити довколишній світ кращим, здоровішим і добрішим, родини міцнішими, дітей щасливішими, а молодь впевненішою...

Вирвати з тенет виснажливої праці

Херсонська область, наприклад, представила соціальний проект, спрямований на ліквідацію найгірших форм дитячої праці. Його запроваджує громадський центр «Успішна жінка» за підтримки Міжнародної організації праці, Організації з безпеки та співробітництва в Європі та державних установ.

— Проблема, коли діти працюють по дванадцять годин на полі під палючим сонцем, без своєчасної доставки води та їжі, існує, — поділилася Інна Сергєєва, асистент проекту. — Одна справа, коли діти допомагають батькам по господарству чи разом копають картоплю, інша, коли це — виснажлива праця, через яку учні не ходять до школи. І найжахливіше, коли малолітніх залучають до секс-індустрії.

— У Скадовському районі, пам’ятаю, — додала Галина Попова, начальник відділу обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (ЦСССДМ), — пролунав крик про допомогу — батьки вели аморальне життя, а дітей змушували утримувати сім’ю. Тепер ця родина перебуває у нас на контролі, а діти відвідують шкільні заняття.

Буває, що постраждалі діти звертаються по допомогу самі, але частіше їх знаходять спільними зусиллями державні і громадські організації (серед них «Успішна жінка» і «Чоловіки проти насильства»). Поки що охоплено шість районів. Налагоджуються зв’язки з соціальними службами решти, розробляються чіткі механізми захисту дітей та впливу на дорослих, адже саме вони відповідають за виховання та добробут.

Для профілактики, у школах та інтернатах психологи проводять тренінги за спеціальною методикою «Крик», на яких дітям роз’яснюють їх права, що потрібно робити у тій чи іншій ситуації.

Мета проекту — прослідкувати, щоб діти отримали освіту, щоб побачили своє майбутнє у світлих тонах і в перспективі опанували спеціальність до душі.

Додати віри і впевненості

Вінницький обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Обрій» разом з Асоціацією захисту та допомоги інвалідам «Відкриті серця», за підтримки Вінницького ЦСССДМ і обласного управління у справах сім’ї та молоді, реалізовують соціальний проект «До мети разом». У ньому задіяна молодь з дитячим церебральним паралічем і з інтелектуальною недостатністю віком від 6 років до 25.

Створений ними інтегрований театр мод «Забава» готує незвичайні вистави. У них поєднується демонстрація мод з музичним, хореографічним та драматичним мистецтвом. Театр це — гра, яка дає змогу учасникам приміряти на себе різні образи, розвивати уяву та фантазії, навики спілкування. На сцені виступають діти та молодь з особливими потребами, а також їхні сестри, брати і друзі. Спільна робота над сценаріями та костюмами згуртовує, надихає і окриляє. Юні артисти вірять у свої здібності — їхнім успіхам радіють батьки, вони гордяться своїми дітьми.

— У центрі реабілітації «Обрій» працюють різні програми, спрямовані на соціалізацію та адаптацію людей з інвалідністю, а також на розвиток творчих здібностей та майстерності. Тут діти та молодь виготовляють неабиякі вироби з паперу та ліплять цікаві фігурки з борошна і солі (такий матеріал досить пластичний і довше зберігається), отримують психологічну підтримку, вчаться комп’ютерної грамоти, спілкування, самостійності, — розповідає соціальний педагог центру «Обрій», заступник голови ради асоціації захисту та допомоги інвалідам «Відкриті серця», керівник театру «Забава» — Наталія Головко. — В основному охоплені діти обласного центру. Проте поширюємо наш досвід на райони: їздимо з виставами, влаштовуємо фотовиставки, запрошуємо громадських лідерів на майстер-класи. Адже кожен повинен проявляти себе там, де проживає. Тож активізуємо людей на місцях, щоб вони створювали щось подібне.

Вказати на затребувану спеціальність

Головний спеціаліст Київського обласного центру зайнятості Оксана Козар розповіла, що родзинка їхнього соціального проекту полягає у популяризації робітничих професій, які мають попит на сучасному ринку праці:

— Нині на Київщині найбільш затребувані такі спеціальності, як муляр, будівельник, штукатур, токар, навіть електрик. Парадокс, але зіштовхнулися із тим, що у сільській місцевості не можуть знайти кваліфікованого тракториста на роботу з гідною оплатою.

Активно співпрацюємо зі школами, дитячими будинками та роботодавцями. Проводимо «Уроки реального життя», «Крок у професійне майбутнє», на яких люди робітничих професій розповідають дітям про переваги та перспективи обрання певної спеціальності.

Навесні було підписано угоду між Київським обласним центром зайнятості, дитячим будинком сімейного типу «Родина» у Баришівському районі та Бориспільським професійним ліцеєм. Тобто ліцей навчає дітей, а ми їх працевлаштовуємо.

Перше робоче місце — важливий крок у подальшому професійному житті. Тому за рахунок Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття надається дотація роботодавцю для виплати заробітної плати молодій людині, яка працевлаштована за допомогою служби зайнятості.

Паралельно з Фестивалем соціальних проектів Державна соціальна служба для сім’ї, дітей та молоді вже вчетверте провела Національний фестиваль соціальної реклами. На ньому були представлені найяскравіші її зразки, спрямовані на зміцнення української родини та відповідальність батьків за виховання дітей, формування здорового способу життя тощо. А на ІІІ Всеукраїнській фотовиставці за результатами ІІІ Всеукраїнського фотоконкурсу «Світ дитячої мрії» присутні мали можливість поринути у світ дитинства, частіше прекрасний і неповторний.

Фото «Я — щаслива!» — переможець ІІІ Всеукраїнського фотоконкурсу «Світ дитячої мрії» у номінації «Моя зелена планета».