Одразу після закінчення сезону полювання в мисливських господарствах почався облік звірини. Користувачі угідь хочуть знати, які тварини і в якій кількості є нині на певних територіях, щоб спланувати біотехнічні заходи на наступний рік та визначити ліміти добування мисливських видів. Як запевнив завідувач сектору мисливського господарства Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства Роман Логвінчук, процес цей досить складний: моніторинг проводиться різними методами — і в місцях підгодівлі, і за слідами, і навіть з допомогою авіанагляду. Обліку підлягають як мисливські види, так і червонокнижні.
Особливу увагу приділяють тим видам, кількість яких має тенденцію до зменшення. В останні роки на території Житомирщини до таких варто віднести зайця-русака. Відсутність належної кормової бази, браконьєрське полювання та дещо більша за нормативну кількість лисиці — це ті фактори, які негативно вплинули на популяцію зайця. Помічається і деяке зменшення водоплавної птиці — даються взнаки пересихання боліт в останні посушливі роки. Зменшення популяції певного виду може призвести до заборони полювання на нього на певний період, допоки його кількість знову не стане оптимальною.
Як показують останні моніторинги, в угіддях області з року в рік збільшується кількість лося, козулі, оленя європейського. А чисельність кабана дикого значно перевищує оптимальну, тому почастішали випадки, коли дикі свині завдають шкоди сільськогосподарським культурам.