Ранкове засідання 16 січня

Учора в сесійній залі зареєструвалося 332 народні депутати. Традиційно, згідно з Регламентом, засідання наприкінці тижня розпочалося з оголошення депутатських запитів. Завершуючи процедуру, Голова Верховної Ради Володимир Литвин звернувся до представників апарату Верховної Ради з проханням здійснювати чіткий контроль за тим, аби запити реєструвалися й оформлялися належним чином. Він також звернувся з проханням стежити за відповідями.

Потім парламентарії обмінялися думками з приводу порядку денного. Керівник БЮТ Іван Кириленко, зокрема, звернувся до колег із проханням відтермінувати заслухання звіту Тимчасової слідчої комісії з приводу фактів порушення законодавства керівництвом Тернопільської області, оскільки комісія ще не завершила свою роботу. Олександр Єфремов, представник Партії регіонів, звернув увагу громадськості на те, що в порядку денному немає жодного закону, який передбачав би антикризові заходи. Натомість член Блоку Литвина Олег Зарубінський висловив переконання, що весь безлад, який коїться в парламенті, пов’язаний із відсутністю постійного Регламенту Верховної Ради.

Підсумовуючи виступи народних депутатів, глава парламенту підкреслив, що парламентарії працюватимуть аж до 3 лютого включно. Саме в цей день закриють третю сесію Верховної Ради шостого скликання й одразу відкриють четверту, поінформував Володимир Литвин. Він також закликав колег не блокувати роботу в комітетах. Щоб встигнути напрацювати потужну базу законопроектів, які можна було б розглянути в сесійній залі. Голова Верховної Ради повідомив, що вже 26 січня Президент підпише закон про порядок і організацію роботи українського парламенту. Мовляв, він звернувся до чільника країни з проханням підписати цей документ, або його опублікують за підписом Голови Верховної Ради.

Володимир Литвин також зачитав оголошення про заміну керівництва фракції «НУ—НС», яку очолить Володимир Мартиненко, а його заступниками стануть народні депутати Олександр Третьяков, Руслан Князевич, Тарас Стецьків та Борис Тарасюк.

Парламентарії 237 голосами перенесли на наступну сесійну п’ятницю заслухання звіту ТСК, яка розслідувала ситуацію в Тернопільській області. А от попередні підсумки роботи в Севастополі вчора в сесійній залі пролунали. В них ішлося передусім про зловживання владою керівництвом області на чолі з Сергієм Куніциним під час розподілу землі. Також комісія встановила факти розкрадання бюджетних коштів. На переконання її голови Івана Вернидубова, такі зловживання були б неможливі, якби не прикривалися найвищими посадовцями країни, а корупційні схеми не підтримувалися судовою системою. Він поінформував, що С. Куніцин на зустріч із представниками ТСК не погодився. І жодним чином не сприяв проведенню розслідування.

Далі серед парламентаріїв розгорілася гаряча полеміка. Говорили про те, що Севастополь нині перебуває у правовому вакуумі, що з часів незалежності України питання про надання населеному пункту державного статусу міста-героя так і не вирішено. Представник КПУ Леонід Грач, зокрема, наголосив: зміна керівництва області нічого не дасть, бо винні чільники країни.

Після обговорення народні обранці ухвалили постанову про попередній звіт ТСК 370 голосами. Тоді парламентарії проголосували за розгляд наступних питань порядку денного за скороченою процедурою. Однак уже наступна постанова про запровадження мораторію на виселення видавництв, книгарень та закладів культури знову розтягнулася в часі через обговорення. Проте документ зумів набрати необхідну кількість голосів. Тоді Голова Верховної Ради Володимир Литвин оголосив у засіданні перерву, запросивши на погоджувальну раду керівників парламентських фракцій та міністра соціальної політики і праці Людмилу Денисову.

Після перерви депутати розглянули законопроект про внесення змін у деякі законодавчі акти щодо порушення правил перебування на території України. Затим Володимир Литвин поінформував, що Кабмін і профільний комітет Верховної Ради уже підготували до другого читання документ ухвалений у першому читанні в четвер, який передбачає низку змін щодо пенсійного забезпечення. На важливості цього «непопулярного, але необхідного документа» наполягали представники БЮТ. Натомість Партія регіонів наголошувала, що згідно з Регламентом існує певна процедура підготовки документів між першим і другим читанням, і закликала не порушувати Регламент. У результаті голосування документ на розгляд у п’ятницю винесено не було. Тож парламентарії перейшли до «Різного».

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.