Вечірнє засідання 15 січня

Верховна Рада прийняла в цілому Закон «Про тимчасові слідчі комісії, спеціальну тимчасову слідчу комісію і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України». За відповідне рішення проголосували 408 депутатів з усіх фракцій. Отож, якщо глава держави не заветує цей закон, у парламенту з’явиться інструмент для реалізації імпічменту Президента.

Адже законом, зокрема, регулюється правовий статус та порядок діяльності тимчасової слідчої комісії Верховної Ради для проведення розслідування під час процедури усунення Президента України з поста в порядку імпічменту.

«Спеціальна тимчасова слідча комісія Верховної Ради України — колегіальний тимчасовий орган ВРУ, який утворюється у складі народних депутатів України, спеціального прокурора та спеціальних слідчих, завданням якого є розслідування обставин щодо здійснення Президентом України державної зради або інших злочинів, викладених у підписаному більшістю народних депутатів України від конституційного складу Верховної Ради України поданні про ініціацію питання про усунення Президента України з поста в порядку імпічменту», — йдеться в тексті документа.

Згідно із законом, спеціальна слідча комісія за наявності відповідних підстав готує висновок про звинувачення глави держави з урахуванням вимог до обвинувального висновку, передбачених Кримінально-процесуальним кодексом. Цей висновок мають підписати спеціальний прокурор, спеціальні слідчі, голова і секретар комісії. Потім питання про висновки та пропозиції вноситься до порядку денного Верховної Ради без голосування і розглядається невідкладно.

У разі ухвалення парламентом рішення про звинувачення Президента комісія готує звернення до Конституційного Суду для отримання висновку щодо змісту конституційної процедури розслідування і розгляду справи про імпічмент, а також пропозиції до Верховного Суду для отримання висновку про те, що діяння, в яких звинувачується Президент, містять ознаки державної зради або іншого злочину.

Після отримання висновків Конституційного та Верховного судів комісія готує доповідь для розгляду на пленарному засіданні парламенту, а члени комісії вносять проект парламентської постанови про усунення Президента з поста в порядку імпічменту. У разі відсутності в діяннях глави держави ознак державної зради або іншого злочину членами комісії вноситься проект постанови Верховної Ради про припинення процедури імпічменту. Максимальний термін діяльності ТСК — не більше року.

Парламентарії також подолали вето Президента на закони «Про Дисциплінарний статут Державної служби спеціального зв`язку та захисту інформації України» і «Про внесення змін до деяких законів України щодо мінімізації впливу фінансової кризи на розвиток вітчизняної промисловості». Останній закон, зокрема, надає право промисловим підприємствам застосовувати щорічну 25-відсоткову норму прискореної амортизації основних фондів. А пропуск на митну територію України автомобілів, нових і тих, що були в користуванні, здійснюватиметься за умови їх відповідності європейським екологічним нормам.

У цілому також прийнято закон про систему збору та обліку єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, зміни до закону про концесії на будівництво та експлуатацію автомобільних доріг, у першому читанні — зміни до деяких законів щодо пенсійного забезпечення.