13 січня 2009 року Одеський окружний адміністративний суд розглянув клопотання Міністерства освіти і науки України та скасував заходи забезпечення, якими призупинено дію п.3 Календарного плану проведення зовнішнього незалежного оцінювання.

Це означає, що політичні спекуляції навколо проведення реформи освіти отримали рішучу відсіч. А проведення зовнішнього оцінювання навчальних досягнень відбувалося і відбуватиметься відповідно до українського законодавства.

Суд також розглянув клопотання МОНУ і прийняв ухвалу, згідно з якою роз’єднав позовні вимоги до Міністерства освіти і науки та управління освіти і наукової діяльності Одеської ОДА в окремі провадження. Справа з вимогами до міністерства направлена до Окружного адміністративного суду м. Києва.

Нагадаємо, 25.11.2008 року Одеським окружним адміністративним судом у справі за позовом одеського школяра до Міністерства освіти і науки було винесено ухвалу, якою до закінчення розгляду даної справи по суті заборонено МОНУ вчиняти будь-які дії щодо проведення реєстрації учасників зовнішнього незалежного оцінювання, передбачені п. 3 Календарного плану зовнішнього незалежного оцінювання. Той факт, що ухвала Одеського окружного адміністративного суду з’явилася саме 25 листопада 2008 року, напередодні 1 грудня — дати початку реєстрації бажаючих взяти участь у зовнішньому оцінюванні навчальних досягнень, дав підстави говорити про те, що це не випадковість, а бажання окремих осіб зірвати не тільки проведення ЗНО, а й поставити під сумнів усю вступну кампанію 2009 року.

Прес-служба МОН.