Так пише польська газета «Жеч Посполита». Газове питання стало не лише головною темою інформаційних повідомлень вітчизняних ЗМІ. Свої версії конфлікту щодня представляють і зарубіжні видання.

«Газова криза між Москвою та Києвом схожа на хаос. Але насправді — це велика гра за політичні впливи та сировину, — пише польська «Газета Виборча». — У п’ятницю, коли в Києві перебуватиме міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський, до Берліна поїде прем’єр Володимир Путін. Він має одну мету — отримати від уряду Ангели Меркель декларацію, що Німеччина й надалі підтримує спорудження Північного газопроводу (по дну Балтійського моря в обхід України та Польщі. — Ред.). Якщо таке рішення буде прийнято, не виключено, що Москва відступить, і газ через Україну знову піде на Захід».

Своє бачення газового конфлікту представляє і британська газета «Гардіан»: «Незважаючи на різкі заяви, у европейців сьогодні мало засобів впливу на Росію. Українці також не виявляють готовності до пом’якшення позицій, продовжуючи тримати газові вентилі закритими і звинувачуючи росіян у спробах довести Україну до банкрутства, щоб потім отримати контроль над її транзитними газопроводами». Про небажання української сторони пускати газ до Європи писала учора і французька газета «Ле монд».

Зовсім по-іншому висвітлюють цей конфлікт російські видання. Приміром, «Известия» пишуть: «Газову кризу влада України використовує для антиросійської пропаганди. Президент Віктор Ющенко використовує ситуацію для нарощування ненависті до Росії та любові до себе. Як показала практика, у періоди загострення відносин з Москвою його рейтинг піднімається. Сьогодні такий підйом довіри вручну для Ющенка — останній шанс».

Газети читала Тетяна ПАСОВА.