Зранку зареєструвалося 429 депутатів. А під стінами парламенту зібралася група підприємців, в основному ринкових торговельників, із вимогою скасувати ухвалений у першому читанні законопроект про місцеві податки і збори, яким передбачається всемеро збільшити податки, що стягують із дрібних підприємців.

Ксенія Ляпіна (фракція «НУ—НС») закликала підтримати цих людей, адже ухвалення вищезгаданого закону призведе до скорочення робочих місць і банкрутства малого бізнесу. Ярослав Сухий (Партія регіонів) повідомив, що такий мітинг підприємців нещодавно відбувся у Запоріжжі. Депутати вказували на те, що запропонований порядок денний не відображає проблеми, які треба негайно вирішити у країні. Микола Кравченко (КПУ) запропонував зібрати керівників фракцій та зініціювати зустріч із Президентом задля розв’язання газового конфлікту. Лідер фракції БЮТ Іван Кириленко зауважив, що до порядку денного включено 59 законопроектів, із яких третина — соціальні, а дві третини спрямовані на подолання економічної кризи. Проте важливі питання стоять у розкладі засідання останніми. Парламентарій запропонував розглядати законопроекти за скороченою процедурою, і спочатку — антикризові, а також продовжити пленарне засідання до завершення розгляду запланованих питань.

Голова Верховної Ради Володимир Литвин доручив організувати пряму трансляцію пленарного засідання на площі біля будівлі парламенту для мітингувальників. Депутати проголосували за розгляд законопроектів за скороченою процедурою, однак за продовження пленарного засідання, доки не буде розглянуто всі питання, віддали голоси лише 217 депутатів.

Представники Партії регіонів пропонували змінити календарний план проведення третьої сесії Верховної Ради шостого скликання і попрацювати наступні два тижні у пленарному режимі, але ця пропозиція не знайшла підтримки у профільного комітету. Натомість парламентарії вирішили працювати з 19 по 26 січня — у комітетах, а з 26 по 31 січня — з виборцями. За таку постанову проголосували 266 депутатів. «Це означає, що Верховна Рада не йде на канікули і працюватиме», — наголосив Володимир Литвин.

Сесія ухвалила постанову про проведення 18 березня парламентських слухань «Про стан правосуддя в Україні», на яких планується обговорити проекти законів, спрямовані на реформування судової системи в країні.

Внесеними змінами до постанови Верховної Ради «Про утворення тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань перевірки діяльності Національного банку України в період фінансової кризи» продовжено термін діяльності комісії до шести місяців. У цій постанові парламент також звернувся до Президента України із пропозицією негайно внести до парламенту подання про звільнення голови НБУ та призначення на цю посаду нової кандидатури (372 — «за»).

Прийнято постанову про присудження премії Верховної Ради України найталановитішим молодим ученим у галузі фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок за 2008 рік. За словами автора проекту постанови Катерини Самойлик (КПУ), кожна премія, яка присуджуватиметься за результатами конкурсу, становитиме 20 тисяч гривень. На конкурс було подано 61 роботу, конкурсною комісією було відібрано 20 робіт за регіональним принципом. Ухвалено також постанову про призначення у 2009 році стипендій Верховної Ради України для найталановитіших молодих учених. Але, хоча у 2009 році передбачалося виділити 30 іменних стипендій по дві тисячі гривень кожна, на конкурс було подано всього 14 робіт, що свідчить про занепад розвитку вітчизняної науки. Депутати також прийняли постанову про відзначення 100-річчя першої прижиттєвої діагностики гострого інфаркту міокарда, яку запропонував депутат від КПУ Валентин Матвєєв. Нею, зокрема, передбачається запропонувати Президентові України оголосити 2009 рік роком боротьби з інфарктом міокарда, а урядові — розробити низку заходів, спрямованих на поліпшення лікування серцево-судинних захворювань.

Крім того, Верховна Рада утворила ще одну тимчасову слідчу комісію — для розслідування корупційних дій посадових осіб, які перешкоджають поверненню 16 вертольотів М1-8 МТ (МТВ) до складу Сухопутних військ Збройних Сил України, переданих в оренду приватній компанії ЗАТ «Українські вертольоти».

Потім парламент перейшов до розгляду низки економічних законопроектів. У другому читанні та у цілому прийнято законопроект про внесення зміни до статті 6 Закону України «Про розмежування земель державної та комунальної власності», згідно з яким не можуть передаватися до комунальної власності земельні ділянки, на яких розташовані професійно-технічні та вищі навчальні заклади державної форми власності («за» 386).

Ухвалений у цілому проект змін до деяких законів України надає право релігійним організаціям на постійне користування земельною ділянкою. Однак такі земельні ділянки заборонятиметься використовувати для підприємницької діяльності.

Законопроект, який парламент прийняв як закон, — про внесення змін до статті 11 закону «Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні» передбачає запровадити пільгові умови погашення освітніх кредитів для громадян, які мають дітей (397 «за»). Так, молоді громадяни, які мають одну дитину, звільнятимуться від сплати відсотків за кредит, хто має двох дітей — їм погашатиметься 25 відсотків суми кредиту, а трьох і більше дітей — 50 відсотків кредиту.

У цілому також ухвалено нову редакцію закону «Про соціальну роботу з дітьми та молоддю», зміни до деяких законів щодо діяльності Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, до деяких законів щодо поховання учасників бойових дій, які брали участь у бойових діях на території інших країн; проект змін до статті 12 Закону «Про плату за землю» (щодо спортивних споруд закладів фізичної культури та спорту, баз олімпійської та параолімпійської підготовки). А також про внесення змін до деяких законів щодо створення систем управління якістю, систем екологічного управління та інших систем управління; про внесення змін до деяких законів щодо обміну інформацією про одержувачів соціальних виплат; про внесення змін до деяких законів щодо приведення у відповідність законодавчих актів у зв’язку з перейменуванням окремих урядових органів управління; проект закону про Загальнодержавну програму зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему.

Після голосування низки проектів постанов про обрання та звільнення суддів депутати обговорили у другому читанні проект закону про мораторій на відчуження від редакцій державних та комунальних ЗМІ приміщень та майна, внесений народними депутатами А. Шевченком, С. Курпілем та ін. Ним пропонується тимчасово, до прийняття закону «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації», який визначить суб’єктів права власності, встановити мораторій на відчуження, тобто продаж, заставу, іпотеку, а також оренду приміщень та майна редакцій державних та комунальних ЗМІ. За словами голови Комітету з питань свободи слова та інформації Ганни Герман (Партія регіонів), цей законопроект є компромісним і першим кроком на шляху реформування державних мас-медіа, а наразі спрямований на те, щоб захистити редакційні колективи від тиску влади на місцях. Після обговорення документ прийнято як закон (за 351).

Народні обранці вітали з днем народження свого колегу Едуарда Прутніка (на знімку).

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА